Universitatea de Vest din Timisoara (UVT), in colaborare cu Societatea de Transport Public Timisoara (STPT), lanseaza un proiect inedit pentru promovarea culturii in randul comunitatii timisorene. Initiativa, denumita „Tramvaiul cultural”, transforma unul dintre tramvaiele orasului intr-un spatiu de expozitie mobil, accesibil locuitorilor si vizitatorilor Timisoarei.
Cu ajutorul studentilor de la Facultatea de Arta si Design a UVT, tramvaiul a fost transformat intr-o galerie urbana. Tramvaiul colantat cu lucrari de arta realizate de acestia va circula zilnic pe ruta Gara de Nord – Piata Gheorghe Domosneanu (AEM), via Dambovita.
Scopul este de a oferi o experienta estetica in mijlocul activitatii cotidiene, punand in valoare creativitatea tinerilor artisti si aducand arta mai aproape de comunitate.
UVT, implicata in viata culturala a comunitatii
Acest proiect subliniaza angajamentul UVT de a contribui la viata culturala a Timisoarei si de a crea oportunitati prin care locuitorii orasului sa intre in contact cu arta contemporana. In plus, in sapte statii din oras (Parcul Poporului sens Traian, Continental sens Prefectura, Posta Centrala sens Piata 700, Piata 700 sens Libertatii, Prefectura sens 700, L. Rebreanu sens AEM, Liviu Rebreanu sens Dambovita, Calea Bogdanestilor cu Mendeleev sens Piata 700) au fost amplasate panouri de expunere unde sunt prezentate lucrari de arta ale studentilor Facultatii de Arta si Design UVT, completand astfel experienta oferita de tramvaiul cultural.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timisoara este mai mult decat un spatiu de invatare si cercetare; este o prezenta activa in comunitatea timisoreana si un promotor al culturii. Prin initiativa „Tramvaiul cultural” transformam experienta cotidiana intr-o intalnire cu arta si creativitatea. Credem ca arta nu trebuie sa fie expusa doar in galerii sau sali de expozitie, ci trebuie sa devina parte integranta a vietii de zi cu zi a orasului nostru. Acest proiect dovedeste ca putem aduce armonia si inspiratia in mijlocul comunitatii.”
Surprize culturale pentru calatori
In lunile ce urmeaza, calatorii vor avea ocazia sa descopere noi elemente de arta urbana, alaturi de alte surprize culturale. Aceasta colaborare este a doua de acest gen, dupa cunoscuta campanie „Timisoara (re)citeste”, desfasurata anterior de UVT si STPT, care a adus in prim-plan promovarea lecturii in mijloacele de transport public.
Prima activitate culturala din proiectul Tramvaiul cultural a debutat cu o serie de ateliere de mediere culturala, organizate sub indrumarea Gabrielei Robeci, asistent de cercetare la Facultatea de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara. Aceste sesiuni au urmarit sa apropie publicul de diverse forme de expresie artistica si sa faciliteze o interactiune directa cu lucrarile.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023″ si este finantat prin programul Timisoara.Next, derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiectul este co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Lista artistilor expusi: Departamentul de Arte Vizuale Andrei Neciu / Burdea Diana Andreea / Olarescu Daria – grafica; Ciprian Ciobanu / Natalia Silaghi / Nicolae Ghita – pictura; Alexandra Satmari / Andrei Pitut / Ruth Dobinda – sculptura; Banceanu Iustina / Hartauca Larisa / Czernak Dorottya – Conservare-Restaurare; Bianca Pascu / Tamas Borza / Sarb Vasile – foto-video. Departamentul de Arte Aplicate si Design Ispan Adelina / Stoinescu Giuliana / Antonio Daraban – design; Rusu Victoria / Hoza Alina / Popescu Denisa – moda; Otilia Sfetcu / Armasu Alexandru / Luca Flavia – arte decorative.
(Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)