Interlopul Emanuel Stefan, vedeta unui proiect cultural gazduit de Penitenciarul Timisoara / “Eu sunt liber! Am libertate in suflet, in inima, chiar daca sunt intre ziduri”

La Penitenciarul Timisoara a debutat Rod Festival, editia a V-a, cu o sesiune inedita de desene si caricaturi realizate pentru detinuti de catre artistii Catalin Nedelcu si Ovidiu Balint, cu ocazia Celebrarii Orasului.


Echipa Rod s-a intors dupa gratii la inceputul toamnei, cu proiectia filmului „Crulic. Drumul spre dincolo”, care prezinta povestea cetateanului roman Claudiu Crulic, decedat dupa ce a intrat in greva foamei, intr-o inchisoare din Polonia, proiectie insotita de o sesiune foto realizata de Soltesz Theophil, cu imagini ce exploreaza viata de zi cu zi a detinutilor.

Fotografiile de dimensiuni mari au ajuns la fiecare dintre cei care s-au regasit in portretele expuse. La final, in incercarea de a duce arta mai aproape de comunitatile marginalizate, Rod s-a intors la penitenciarul de pe strada Popa Sapca. De aceasta data, impreuna cu caricaturistul Radu Cletiu si cu un atelier de fotografie realizat de Diana Bilec.

A fost foarte interesant, pentru ca de data asta am venit cu sesiuni de caricaturi, sesiuni de fotografie, proiectii de film. Avem si o cinemateca cu circuit inchis, noi aprovizionam cu filme, iar detinutii le vizioneaza. Este o lume pe care partial o cunoastem, dar care ne surprinde de fiecare data.

Sunt oameni care nu sustin acest mod de a veni in sprijinul unor semeni care au gresit, dar le reamintesc ca toti acesti oameni se vor intoarce, la un moment dat, in societate si depinde si de noi ca ei sa fie un pic altfel. Prin aceste proiecte incercam sa umanizam cumva spatiul penitenciar, care este unul dur, dificil, sa-i facem sa se gandeasca la propria lor conditie, la cei din afara. Reactiile sunt interesante”, a spus Florin Iepan, directorul DocuMentor, organizatorul Rod Festival.

Povestile oamenilor Rod Festival ajunge in zonele greu accesibile ale societatii si construieste punti de comunicare intre cei aflati de o parte si de alta a zidurilor.

In Timisoara, in drumul nostru zilnic spre centru sau mall, pe strada Popa Sapca, trecem pe langa penitenciar. V-ati intrebat vreodata cum arata oamenii privati de libertate? Sunt oameni cu povesti, oameni care au gresit si platesc pentru faptele lor.

Dupa gardurile cu sarma ghimpata, Rod a descoperit personaje faimoase in lumea interlopa, cum ar fi Emanuel Stefan, din „Lotul Odobescu” – condamnat la 19 ani de inchisoare pentru ca a participat la uciderea a doi practicanti de full-contact. Dupa ce si-a ispasit pedeapsa, Emanuel a primit o noua condamnare pentru un furt.

In 2019, acesta spune ca l-a descoperit pe Isus si s-a pocait in penitenciar. „Eu sunt liber! Am libertate in suflet, in inima, chiar daca sunt intre ziduri. Imi pare rau pentru ce s-a intamplat, dar acum sunt alt om. Mi-am cerut iertare de la Isus. Am inceput sa citesc foarte mult Biblia si asa, incet-incet, l-am primit pe Dumnezeu in viata mea. Pot sa va spun ca in fata dvs. aveti un alt Stefan. Ma incred in Dumnezeu ca am fost mantuit si am primit o viata noua”, a povestit Emanuel Stefan, care mai are putin si va fi din nou liber.

Am intalnit aici o familie intreaga de „gabori” tinichigii – doi frati si un unchi, toti condamnati pentru infractiunea de inselaciune.

„Intr-un fel am gresit; noi, fiind oameni credinciosi, pocaiti, nu ar fi trebuit sa intru in acest cadru infractional. Pentru asta sunt aici. Am o pedeapsa de sase ani, dar in cateva luni voi intra in eliberare conditionata. Imi ispasesc pedeapsa si, cu ajutorul lui Dumnezeu si al familiei, am doi copii, o sotie, parinti. Strabunicii mei au lucrat in domeniul de tinichigerie, cu tabla, jgheaburi, burlane, lucruri artizanale. Este o meserie transmisa din tata in fiu. Aici, la penitenciar, sunt cu unchiul meu, care are o pedeapsa mai mica, si cu fratele meu, care are o pedeapsa similara cu a mea. Toata firma noastra a fost condamnata”, a spus barbatul.

Un alt detinut are o condamnare de 11 ani si sase luni, iar in scurt timp va intra in comisia de eliberare. A fost arestat in Anglia pentru trafic de persoane.

Trei ani am facut pusarie in Anglia. Am intalnit in penitenciarele din Romania conditii mai bune decat in Marea Britanie. In Marea Britanie am intalnit foarte multi romani in inchisoare, cu diverse probleme. Mai putini englezi, dar foarte multi negri, polonezi, sarbi, albanezi, fiecare cu gastile lor, foarte multi musulmani.

Va dati seama, se intalnesc pe un coridor zece natii de oameni, zece limbi si viziuni diferite, va imaginati ce poate sa iasa acolo. La Rahova, conditii decente; la Baia Mare, camera mare, telefon cu fir, apa calda, nu era chiar asa mare strictete; la Jilava era un pic mai drastic, la fel si la Arad. Dar nu pot sa ma plang. Am invatat, ne dam seama de greselile pe care le-am facut si mergem inainte. Luptam, ne incredem in Dumnezeu si ne schimbam viata. Ce a fost greu a trecut. Vreau sa ma duc acasa, sa raman alaturi de familie, sa-l urmez pe Isus”, a declarat detinutul.

„Rod la Penitenciar” este parte din Rod Festival, editia a V-a, un proiect care apartine programului cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2023”, finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. (Comunicat Rod Festival, Stefan Both)

Leave a Reply