Asociatia „Bihorenii din Banat”, continuatoare a Filialei Timisoara a Fundatiei Culturale a Colegiului National „Samuil Vulcan” din Beius, va invita in acest weekend la cel mai amplu demers de promovare a Bihorului in Banat: Zilele Culturii Bihorene 2024!
Timp de trei zile, in perioada 18-20 octombrie 2024, Timisoara va gazdui o serie de evenimente care vizeaza atat lumea academica, profesori si specialisti in diferite domenii, cat si un public mai larg.
Prezentari cultural-stiintifice, lansari de carte, spectacole si ateliere de mestesugarit, muzica si un targ al artizanilor din Bihor se vor derula de vineri pana duminica, iar manifestarea se va incheia cu Balul Bihorenilor, eveniment aflat la ceas aniversar, marcand a 28-a editie si cea mai longeviva dintre evenimentele comunitatilor prezente in Timisoara.
Programul activitatilor va fi deschis vineri, 18 octombrie, ora 11, cand – in Aula Academiei Romane, filiala din Timisoara – va avea loc simpozionul stiintific „Bihorul si Banatul – vetre romanesti de cultura, spiritualitate si stiinta”, simpozion la care sunt invitati profesori universitari, istorici si etnografi pentru prezentari de specialitate.
In aceeasi zi, de la ora 16, la Muzeul de Istorie a Banatului – Bastionul Theresia Timisoara va avea loc o tripla lansare de carte: Florica Bradu: „Dor si neuitare” – Poezii si obiceiuri din Crisana, „Trec prin lume cantand”; Viorica Flintasu: „Cantecul dorului nesfarsit” si Irina Mihoc: „Datini si obiceiuri in vatra Binsului”. Moderator al evenimentului va fi prof. univ. dr. Gabriel-Florin Moisa, director al Muzeului Tarii Crisurilor Oradea, iar lansarea va fi urmata de o sesiune de autografe.
Sarbatoarea bihorenilor continua sambata, 19 octombrie, intre orele 12 – 19 si duminica, 20 octombrie, intre orele 10 -18, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Timp de doua zile, pe aleile muzeului se vor afla artizani locali, mestesugari si producatori locali din Tara Beiusului. Placinte pe lespede si placinte crete, palinca si multa voie buna vor insoti vizitatorii intr-un periplu complex pentru ca, pentru prima data, aici va fi reprodusa Nunta din Bihor, cu toate obiceiurile legate de acest moment important din viata. Iar scena din cadrul muzeului se va anima in cantecele marilor artisti ai Bihorului: Florica Bradu, Viorica Flintasu, Florica Zaha, Cornel Borza, Irina Mihoc, Sandu Condoros, Anca Banda, George Jidoi, Andra Sabau, Anastasia Irimie, Iasmina Armioni.
Lor li se vor alatura Orchestra Doina Steiului, Ansamblul Codrenii Bihorului, Ansamblul Craisorii Steiului, Corala Academika Banat, Ansamblul „Muguri si Mladite de Tezaur”, Ansamblul Mugurii Steiului, Ansamblul Ardeleana din Tulca.
Duminica, de la ora 14, se va desfasura si Balul bihorenilor, o petrecere organizata ca o nunta traditionala, cu port popular, bucate specifice, muzica, joc si voie buna, unde, ca de obicei, sunt asteptati sute de participanti, iar accesul se face pe baza de invitatie.
Parteneri ai evenimentelor organizate de Asociatia „Bihorenii din Banat” sunt: Academia Romana, filiala Timisoara, Biblioteca Academiei Romane – Filiala Timisoara, Consiliul Judetean Bihor, Muzeul Municipal Beius, Muzeul Satului Banatean Timisoara, Muzeul de Istorie a Banatului Timisoara. Partener media: Favorit TV.
PROGRAM
„Zilele Culturii Bihorene in Banat 2024”
19 – 20 octombrie
SAMBATA, 19 octombrie, Muzeul Satului Banatean
Ora 12.00 – Deschiderea Targului mesterilor populari si gastronomie locala bihoreana
12,30 – Prezentarea participantilor
14,00 – Spectacol artistic instrumental Orchestra Doina Steiului
15,00 – Nunta din Bihor, Ansamblul Codrenii Bihorului din comuna Rosia
17,00 – Ansamblul Craisorii Steiului din Stei
Spectacol artistic sustinut de Anastasia Irimie, George Jidoi, Andra Sabau, Irina Mihoc, Florica Bradu, Florica Zaha, Viorica Flintasu
DUMINICA, 20 octombrie, Muzeul Satului Banatean
Ora 10,00 – Targul mesterilor populari si gastronomie locala bihoreana
12,00 – Spectacol artistic instrumental Orchestra Doina Steiului
12,30 – Spectacol artistic sustinut de Anastasia Irimie, Andra Sabau, Sandu Condoros,
George Jidoi, Anca Banda si solisti instrumentisti
14,00 – Sezatoare, Ansamblul Stei
16,00 – Ansamblul Ardeleana din Tulca
Spectacol artistic sustinut de Anastasia Irimie, Andra Sabau, Irina Mihoc, Florica Bradu, Florica Zaha, Viorica Fintasu
Ora 14:00 – Nunta Bihoreana
Participa urmatorii artisti:
Florica BRADU, Viorica FLINTASU, Florica ZAHA, Cornel BORZA, Irina MIHOC, Sandu CONDOROS, Anca BANDA, George JIDOI, Andra SABAU, Anastasia IRIMIE, Iasmina ARMIONI, solistii instrumentisti Raul Stefanica, Alex GHENT, Calin BIDILEAN si altii
Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Rosia, Ansamblul „Muguri si Mladite de Tezaur” din Beius, Ansamblul „Craisorii Steiului” din Stei, Ansamblul „Mugurasii” din Stei, Ansamblul „Ardeleana” din Tulca, Orchestra „Doina Steiului” si alte surprize.
Nota: Orele de incepere a unor momente artistice se pot modifica in functie de evolutia artistilor invitati.
Pentru persoanele care doresc sa participe la o adevarata sarbatoare a spiritului bihorean, sa fie parte a unui spectacol alaturi de cele importante voci ale cantecului popular, va invitam la traditionalul bal al bihorenilor, care in acest an se desfasoara sub genericul ” Nunta bihorenilor ”
Persoana de contact : Monica SERE, telefon 0722 540 454.
(Comunicat, Asociatia „Bihorenii din Banat”)