VIDEO / Pelerinaj religios la Iasi! Peste 50.000 de credinciosi stau la o coada de 6 kilometri pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Nu mai putin de 51.000 de pelerini sunt prezenti, azi, la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Cozile se intind pe o distanta de 6 kilometri, iar zona inchisa circulatiei a fost extinsa pentru a permite parcarea autocarelor.


De la inceperea pelerinajului religios de la Iasi, din aceste zile, aproape 120.000 de oameni au trecut pe la racla cu sfintele moaste, care este asezata intr-un baldachin din curtea Catedralei Mitropolitane.

Racla cu sfintele moaste va ramane in curtea catedralei pana pe 15 octombrie, dupa care va fi reintrodusa in lacasul de cult.

Cine a fost Sfanta Cuvioasa Parascheva

In preajma datei de 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, in fiecare an orasul Iasi se transforma in unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din tara si al cincilea mare centru de pelerinaj din Europa.

Conform traditiilor populare, Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei si a oamenilor sarmani. Biserica Ortodoxa Romana praznuieste Hramul acesteia pe 14 octombrie.

Cuvioasa Parascheva, cunoscuta indeosebi de bisericile ortodoxe greaca, romana, bulgara, rusa si sarba, s-a nascut in Tracia rasariteana, astazi Boiados, nu departe de Constantinopol, la inceputul secolului al XI-lea.

Ea a murit la varsta de 27 de ani. Moastele acesteia au fost daruite in 1641 domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunostinta pentru achitarea datoriilor Patriarhiei catre turci. In acelasi an, moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iasi, fiind asezate in Biserica „Sfintii Trei Ierarhi”, aflata in prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gandita pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva.

Acolo au stat pana in decembrie 1888, cand au scapat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai tarziu in noua Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se afla si in prezent.

Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in sedinta din 28 februarie 1950 a Sfantului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca praznuirea hramului acesteia sa fie pe data de 14 octombrie. (E.T.)

Leave a Reply