Universitatea de Vest din Timisoara: Studentii de la Asistenta Sociala, fata in fata cu angajatorii publici si privati care oferteaza locuri de practica

Departamentul de Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Sociologie si Psihologie de la Universitatea de Vest din Timisoara, in parteneriat cu Structura Timis a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania, a organizat, in 7 octombrie 2024, Conferinta cu angajatorii / supervizorii din serviciile sociale partenere in organizarea si efectuarea stagiilor de practica pentru studentii de la specializarea Asistenta Sociala, Universitatea de Vest din Timisoara.


Scopul conferintei a fost pe de-o parte de a facilita studentilor la asistenta sociala cunoasterea angajatorilor publici si privati care oferteaza locuri de practica pentru studentii la nivel de licenta (invatamant cu frecventa si la distanta) si la nivel de masterat in cadrul serviciilor sociale din judetul Timis, precum si de a cunoaste importanta dezvoltarii fortei de munca din serviciile sociale, cu precadere in mediul rural.

In deschiderea conferintei, la care au participat reprezentanti ai serviciilor sociale publice si private din judetul Timis, reprezentanta sucursalei Timis a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania, cadrele didactice responsabile de organizarea stagiilor de practica din Departamentul de Asistenta sociala si studenti, conf. univ. dr. Marius Lupsa Matichescu, decanul Facultatii de Sociologie si Psihologie a subliniat importanta parteneriatului dintre mediul academic si mediul socio-economic in formarea competentelor profesionale ale studentilor.

Societatea actuala solicita absolventilor un profil de competente si abilitati practice, care sa asigure adaptarea la o piata a fortei de munca dinamice. Ca de fiecare data, suntem interesati de imbunatatirea relatiei existente intre competentele profesionale ale absolventilor si insertia acestora pe piata fortei de munca si ne dorim implementarea unor stagii de practica prin care studentii sa dobandeasca abilitatile si deprinderile asteptate de viitorii lor angajatori.

Desi acest eveniment este organizat in mod traditional, noutatea in acest an universitar este data de parteneriatul incheiat cu Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR), care vizeaza promovarea profesiei de asistent social.”, a declarat Cosmin Goian, directorul Departamentului de Asistenta Sociala din Universitatea de Vest din Timisoara.

„De-a lungul anilor, am reusit sa construim un sistem de parteneriate sustenabil cu angajatori din sectorul public si privat reprezentativi pentru piata muncii din domeniul social si impreuna am contribuit la educarea studentilor si dezvoltarea abilitatilor practice necesare integrarii pe piata muncii. Le multumim si cu aceasta ocazie pentru ca s-au alaturat demersului educativ de formare a competentelor practice in domeniul asistentei sociale pentru studentii si masteranzii din acest an universitar, 2023 – 2024.”, a declarat Loredana Tranca, coordonatoarea stagiilor de practica din Departamentul de Asistenta Sociala.

„Piata muncii are nevoie de asistenti sociali care sa aiba nu doar cunostinte teoretice, ci si abilitati practice, iar Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR) incurajeaza formarea de competente practice a viitorilor specialisti prin acordarea unui credit profesional/ student asistentilor sociali inscrisi in CNASR, care coordoneaza practica pentru minim 5 studenti/an, la sediul profesional sau la locul de munca, dovedita prin conventia de practica sau alt mijloc juridic, asa cum este prevazut in normele privind formarea profesionala continua a asistentilor sociali”, a declarat Bianca Todor, presedinta Sucursalei Timis a CNASR. (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply