Tabara de creatie in Piata „Ocsko” din Timisoara / Caricaturi, expozitii foto, cinemateca, in lumea clasei muncitoare de pe vremea lui Ceausescu

Caravana Rod, organizata de Asociatia Documentor, a revenit in Piata „Ocsko” din cartierul timisorean Mehala, pentru o tabara de creatie inedita, desfasurata printre tarabe. In acest inceput de toamna, Radu Cletiu si Catalin Nedelcu, doi caricaturisti cunoscuti, au realizat portrete trecatorilor si vanzatorilor, iar fotografiile realizate in piata de Diana Bilec au fost expuse, la dimensiuni mari, chiar in piata.


Tabara de creatie din Piata Ocsko este un proiect unic in Timisoara. De obicei, astfel de tabere se organizeaza in locuri foarte pitoresti, cu mancare, cu bautura, in care artistii sunt protejati intr-un fel.

Noi ne-am gandit sa mergem intr-un loc unde oamenii sunt mai putin protejati, dar unde se intalnesc cu viata adevarata, cu o latura mai putin cunoscuta a Timisoarei, cea a fostei clase muncitoare din perioada comunista. Vei intalni acolo fostii muncitori de la marile fabrici din Timisoara, care spun o poveste mai putin cunoscuta tinerelor generatii. Este o lume speciala, unde s-a grupat un anumit tip de oameni, pe care nu ii gasesti in centrul Timisoarei.

Am vorbit cu artistii, sa vina cu noi in acest spatiu si sa-si extraga modelele si metaforele din aceasta zona. Daca vrei sa intelegi Timisoara anilor ’70-’80, Timisoara marilor fabrici si uzine, trebuie sa mergi la Ocsko. Clasa muncitoare de pe vremea lui Ceausescu o gasesti in aceasta piata”, a spus Florin Iepan, directorul Documentor si organizator al Rod Festival.

Rod Festival a adus cultura in piata din Mehala incepand cu anul 2022. La inceput au fost expozitii de fotografie, apoi muzica (concert cu Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici), teatru cu Aualeu, au aparut caricaturistii, iar incepand cu weekendul urmator va ajunge si filmul. La unul dintre birturile din piata se va deschide „Cinemateca de zi Ocsko”, unde saptamanal vor avea loc proiectii de filme.

Este o locatie unica, o experienta foarte interesanta. Pe langa faptul ca poti gasi un instrument vechi, un tablou sau o carte la un pret foarte mic, intalnesti oameni interesanti, este o lume in sine, un ecosistem care, din pacate, este pe cale de disparitie. Nu se stie cat va mai exista.

Modernizarea Timisoarei face ca locuri de acest fel sa dispara treptat. De aceea, aceasta piata este un spectacol in sine. Chiar si clientii, cumparatorii, sunt o categorie speciala. Multi dintre ei cauta discuri, carti, obiecte rare. In ultima vreme, indienii si pakistanezii care lucreaza in oras se simt foarte atrasi de acest loc; le transmite ceva, li se pare familiar”, a mai spus Florin Iepan.

Tabara de creatie din „Piata Ocsko”, parte din editia a cincea a Rod Festival, s-a realizat cu sprijinul firmei Neag SRL, care administreaza piata de vechituri, si este finantata de Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, in cadrul programului Legacy – „Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023”. (Asociatia Documentor, Stefan Both)

Leave a Reply