Primaria Timisoara investeste aproape 50 de milioane de euro in reabilitarea a 13,4 km din reteaua de termoficare a orasului

Primaria Municipiului Timisoara a obtinut o finantare record, de aproape 50 de milioane de euro, pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare. Cererea de finantare depusa de municipalitate pentru inlocuirea a 13 km din reteaua termica primara a fost aprobata de Ministerul Energiei.


Fara fonduri europene aceste investitii ar fi extrem de dificil de facut doar din bugetul local. Ma bucur ca am reusit sa atragem acesti bani pentru Timisoara si multumesc echipei pentru efort. Cu cele 50 de milioane de euro continuam modernizarea sistemului de termoficare centralizat.

E vorba de tevi care nu au fost schimbate de decenii. Atat aceste lucrari de schimbare a retelei, precum si cele de termoizolare a blocurilor sunt un pas important pentru un confort sporit in casele timisorenilor, facturi mai mici, si pierderi mult reduse. Avem tot mai multe familii care ne spun ca simt deja diferenta in bine. Sunt increzator in viitorul sistemului de termoficare din Timisoara”, a declarat primarul Dominic Fritz

Lucrarile de modernizare a retelei vizeaza imbunatatirea semnificativa a serviciilor de termoficare, prin reducerea pierderilor, a numarului de intreruperi si avarii, precum si a costurilor de exploatare si mentenanta. Investitia municipalitatii include reabilitarea a 13,439 km de retele termice primare si lucrari la infrastructura conexa, in zonele CET Sud – Fratelia, Sagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studentesc, Circumvalatiunii, Fabric – Modern si Bucovina.

Proiectul “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timisoara in vederea conformarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana etapa III. Lot 1” are o valoare totala de 368.519.266 lei cu TVA, din care 248.820.000 lei reprezinta valoarea nerambursabila.

Odata cu aprobarea cererii de finantare, investitia Primariei a intrat in etapa precontractuala. Municipalitatea are inca o cerere de finantare la Ministerul Energiei, pentru instalarea unei turbine sau a unor motoare de inalta eficienta pentru productie de energie termica in sistem de cogenerare.

Reamintim ca Primaria Municipiului Timisoara deruleaza un ambitios program de modernizare a sistemului vechi si ineficient, care, ani de zile, a generat pierderi uriase de agent termic dar si de sume de bani. In 2023, municipalitatea a finalizat inlocuirea a 29 de kilometri de retea secundara si primara si modernizarea a 25 de puncte termice din oras.

In paralel, municipalitatea a inceput tranzitia spre energia verde, prin separarea productiei de distributie, ceea ce va permite atragerea de fonduri pentru tehnologii verzi. Mai mult, Primaria sau alte companii vor putea investi in noi tehnologii verzi de producere a energiei care sa fie livrata timisorenilor, la costuri mai reduse. In acest sens, municipalitatea va semna un memorandum cu OMV Petrom, pentru dezvoltarea proiectului Geotermal, fara costuri de la bugetul local. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

Leave a Reply