Gala “Art Museum Awards 2024” / Muzeul National de Arta Timisoara, primul muzeu din Romania finalist in competitia muzeelor de arta europene

Muzeul National de Arta Timisoara a adus titlul de finalist in competitia internationala a muzeelor de arta europene, organizata de European Museum Academy in colaborare cu The A. G. Leventis Foundation si The Leventis Municipal Museum of Nicosia, Cipru.


Delegatia Muzeului National de Arta Timisoara a participat la Conferinta European Museum Awards (Museums EMA Annual Conference & Award Ceremony. Challenge of Change) ce s-a desfasurat in perioada 3-5 octombrie 2024, la Nicosia – Cipru.

Contributia Muzeului National de Arta Timisoara fost apreciata ca fiind una notabila, remarcandu-se prin programe culturale semnificative dedicate comunitatii si proiecte inovatoare concentrate sub umbrela Baroque Reloaded, colectii si expozitii relevante intr-un cadru geografic european multicultural.

Aceasta nominalizare confirma pozitia Muzeului National de Arta Timisoara printre cele mai importante institutii muzeale din Europa si evidentiaza excelenta sa in domeniul artei si strategiilor de management privind patrimoniul cultural promovat in comunitate.

Renumita ca reper international in evaluarea si recunoasterea meritelor deosebite in sectorul muzeal, European Museum Academy a clasat Muzeul National de Arta Timisoara in categoria de top a muzeelor din Europa, alaturi de institutii de prestigiu, precum Stedelijk Museum din Amsterdam (Olanda), Sainsbury Centre for the Visual Arts din Norwich (UK), Hugh Lane Gallery din Dublin (Irlanda), Stedelijk Museum din Schiedam (Olanda), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten din Antwerp (Belgia) si Nicosia Municipal Art Center (Cipru).

Aceasta distinctie a venit ca urmare a unei aplicatii riguros pregatite de echipa MNArT, urmata de o vizita a unui evaluator desemnat de European Museum Academy la Timisoara.

Vizita a avut scopul de a confirma si documenta calitatea si excelenta muzeului in prezentarea, contextualizarea si interpretarea artei si a mostenirii sale culturale. Muzeul National de Arta Timisoara a impresionat prin abordarea sa inovatoare, care combina traditia cu tehnici noi de expunere, laboratoare vizitabile si metode creative de interactiune cu publicul, alaturandu-se altor muzee iconice ce ofera exemple viabile de integrare a patrimoniului intr-un dialog contemporan, creand astfel experiente culturale valoroase pentru public.

Premiile European Museum Academy sunt recunoscute ca un simbol al excelentei in sectorul muzeal european, celebrand inovatia, creativitatea si impactul cultural al institutiilor participante. Prin statutul de finalist la Gala EMA 2024, MNArT isi consolideaza statutul de lider cultural regional si european, demonstrand o data in plus rolul vital pe care muzeele il asuma in promovarea si conservarea patrimoniului cultural.

„Statutul de finalisti la categoria Art Museum Awards reprezinta o recunoastere importanta a eforturilor depuse de echipa MNArT pentru a oferi publicului o experienta muzeala de inalta calitate. Suntem onorati sa ne aflam alaturi de muzee de talie internationala si sa contribuim la promovarea mostenirii culturale printr-o abordare moderna si inspirationala”, a declarat managerul MNArT, Filip Adrian Petcu, prezent la eveniment. (Muzeul National de Arta Timisoara)

Leave a Reply