George Simion: Agricultura trebuie sa fie o componenta importanta a industriei romanesti (P)

Presedintele AUR, George Simion, a prezentat sambata, 5 octombrie, in judetul Vaslui, planul de masuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicola si vegetala „Agro Oliver Trans” din comuna Poienesti. George Simion a spus ca AUR este 100% alaturi de agricultorii romani care, in luna ianuarie, au iesit in strada pentru dreptul lor la supravietuire.


S-a spus din ianuarie pana acum ca produsele din Ucraina au incetat sa vina in tara. Nimic mai fals. Romania produce oficial 12.000 de tone de miere in fiecare an. De la inceputul anului pana acum, din Ucraina, a venit miere in cantitate de 42.000 de tone. (…) Fara a considera agricultura romaneasca si securitatea alimentara a populatiei o problema de siguranta nationala, nu vom iesi din situatia actuala”, a declarat liderul AUR.

Presedintele AUR a subliniat ca investitiile in infrastructura critica si investitiile in irigatii au fost stopate in Romania cu mici exceptii, aratand ca ce are de facut AUR la guvernare este infrastructura critica, „sa dam undite, nu pesti”. Acesta a atras atentia ca degeaba avem productie de struguri, de prune, de mere si alte produse, daca nu le putem comercializa. Mai mult, a mentionat ca un obiectiv al Planului Simion este acela de a asigura 50 de unitati regionale de preluare, sortare, depozitare si investitiile in mini-fabrici de prelucrare.

George Simion a vorbit si despre fenomenul de land grabbing. „Acest fenomen trebuie stopat. Noi propunem un moratoriu pentru vanzarea de paduri si de teren agricol in Romania si propunem ca nimeni care nu are resedinta timp de 10 ani in Romania sa nu poata cumpara pamant”, a adaugat George Simion.

Un alt subiect abordat de presedintele AUR a fost si cel al pestei micilor rumegatoare. „Importam cel putin 70% din carnea de porc, asa o sa ajungem sa facem si cu carnea de oaie, pentru ca in zilele acestea sectorul zootehnic ovin este pus la pamant de o pesta inventata. (…) Eram al doilea exportator de oaie in viu si o lege promovata de niste organizatii ecologiste a intrat in Parlament, spunand ca este o cruzime sa exportam animale in viu, e o cruzime ce facem cu saracele oite si ar trebui sa oprim exportul in viu. N-a trecut legea, dar a fost puternic promovata de Greenpeace si de alte organizatii finantate din Australia si din Noua Zeelanda. Voiau locul nostru pe piata in Orientul Mijlociu”, a spus liderul AUR.

Presedintele AUR a precizat ca statul roman astazi sprijina niste speculanti si multi dintre primari sunt implicati in aceasta schema de deturnare de fonduri.

„Primarii si alti baieti destepti se fac proprietari pe pajisti, se fac proprietari pe pamantul comunitatilor, iau subventie si nu produc nimic. Avem o mare problema la APIA si avem o mare problema cu felul in care astazi se acorda subventii pentru ca felul in care se acorda este si moartea agriculturii romanesti. Solutia sta in unire, solutia sta in unirea micilor producatori, in cooperative si in implicarea statului de a ajuta producatorii sa vanda in marile lanturi de magazin. Cum? Legislativ. Cum? Sprijinind si antreprenorii romani care, pe modelul de bune practici din zona de bricolaj, pot organiza astfel de centre comerciale”, a conchis liderul AUR.

Sorin Chelmu, profesor universitar, cu o vasta experienta in domeniul agricol, a declarat ca hrana alaturi de apa si de energie sunt prioritatile zero al omenirii in urmatorii 30 de ani.

Romania este o tara meteodependenta. Este clar, ne-a demonstrat tot ce s-a intamplat in ultimii trei ani de zile. Din pacate, in momentul de fata, sistemul de irigatii din Romania este total depasit. Daca vreti, din punctul meu de vedere, ar trebui regandit, restructurat de la baza, intreg sistemul de irigatii, iar solutii exista. Avem potentialul si trebuie sa stim sa gestionam apa, din pacate astazi in continuare udam pamantul si nu plantam, facem o risipa de apa. Va trebui sa stim sa ne gestionam resursele, astfel incat sa nu avem probleme”, a spus acesta.

Dragos Apostol, doctor inginer horticol, fermier, specialist in strategii si programe de investitii nationale si europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat ca, incepand cu anul 2000 si pana in prezent, se constata, la nivelul intregii tari, ca politica pe care noi o adoptam in agricultura este strict legata de politica agricola comuna, cu foarte putina influenta din partea fermierilor, din partea agriculturii reale din Romania, care sa puna o amprenta de autenticitate pe programele de finantare.

Acesta a subliniat ca fondurile europene pentru agricultura trebuie sa aiba la randul lor o strategie foarte clara de stimulare a anumitor zone, sectoare, care ne intereseaza, unde suntem deficitari.

„Ori acest lucru nu se intampla. Exista sistemul acesta de-a valma, cu platile la hectar si cu niste top-up-uri pentru anumite tipuri de culturi. Doar atat. Toata paradigma asta, daca ar fi schimbata, banii acestia, miliardele acestea de euro pe care Uniunea Europeana le aloca pentru Romania, ar putea sa genereze, la nivelul agriculturii romanesti, mult mai multa plus valoare si mai multi bani in buzunarele fermierilor. Am vazut, de-a lungul timpului, o sumedenie de strategii de dezvoltare a agriculturii romanesti. Mi se pare ca strategia AUR este, in momentul de fata, cea mai directa si aplicata, simpla si usor de inteles”, a afirmat Dragos Apostol.

Ovidiu Piticari, crescator de animale din judetul Suceava, a spus ca isi doreste ca George Simion si AUR sa rezolve problema subventiilor si pentru tinerii fermieri, si pentru oamenii care sunt de buna credinta si sa se verifice exact ce se face cu aceste subventii.

„Nu iau subventii pentru teren si imi fac gater sau altceva. (…) Muntii nostri se impaduresc cu vegetatie forestiera nedorita. Nu mai lucreaza nimeni terenul, raman gradinile de langa casa necosite si neutilizate. E un mare pacat. Numai in mana guvernantilor sta viitorul nostru si succesul nostru si siguranta alimentara a tarii”, a declarat crescatorul sucevean. (AUR Timis, Patricia Marcut)

Leave a Reply