Un medic de familie a fost trimis in judecata de procurori, dupa ce a decontat de la CAS peste 1500 de consultatii fictive

Un medic de familie din Botosani este in centrul unui scandal major de fraudare a Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), fiind acuzat ca a decontat ilegal un numar semnificativ de consultatii fictive. Investigatiile preliminare indica faptul ca acesta a raportat servicii medicale inexistente, in special pentru copii, obtinand astfel fonduri de la stat.


Conform documentelor prezentate de CAS, medicul ar fi solicitat, in 2020, decontarea unor servicii medicale care nu au fost efectuate. Prejudiciul initial a fost estimat la peste 150.000 de lei. Un aspect alarmant a fost ca 81% din consultatiile raportate au fost pentru 545 de copii, care, paradoxal, nu au primit medicatie pe baza unei retete electronice gratuite, arata Monitorul de Botosani.

In urma verificarilor, din cele 10 cazuri analizate, in 8 situatii consultatiile nu au fost confirmate. Astfel, dintr-un total de 1.348 de consultatii pentru copii si adulti, doar 87 au fost validate.

O investigatie amanuntita, desfasurata intre 1 ianuarie 2020 si 24 februarie 2021, a dus la descoperirea a 1.374 de consultatii fictive, rezultand un total de 1.538 de presupuse ilegalitati. Ancheta a implicat perchezitii la cabinetul medicului, unde s-au ridicat fisele medicale si registrele de consultatii din 2020.

Discrepantele semnificative intre consultatiile raportate si cele efectuate au fost evidentiate, iar la domiciliul medicului au fost gasite sume mari de bani, in total 58.395 euro si 45.640 euro, pe care acesta le-a declarat ca economii personale.

Mai multi martori, inclusiv asistenti medicali de la cabinetul medicului, au confirmat ca acesta nu era prezent in mod regulat si ca multe consultatii erau introduse in sistem la indicatiile lui, fara a fi efectuate. Un asistent a mentionat ca doar aproximativ 7 din 17 consultatii raportate pentru un copil erau reale.

„S-a concluzionat ca, din baza de date cu cele 6962 de consultatii acordate copiilor de pe lista medicului, anexata la plangere, 733 de consultatii au fost acordate pentru diagnosticul carii dentare, 700 pentru dispepsie, 654 pentru otita medie si alte diagnostice”, au explicat reprezentantii CAS.

In plus, s-a constatat ca, in zilele de luni si marti, cand medicul nu era prezent, s-au consemnat in registre un numar total de 3.518 consultatii. Chiar si in perioada starii de urgenta, cand restrictiile erau severe, medicul a raportat 251 de consultatii in martie 2020, 235 in aprilie si 292 in mai.

In fata noilor dovezi, medicul a declarat ca nu isi aminteste detalii despre pacientii din 2020, dar a promis ca va reveni cu clarificari dupa ce va studia dosarul.

Investigatiile au continuat pana in acest an, culminand cu trimiterea medicului in judecata pentru obtinerea ilegala de fonduri. Dosarul a trecut prin Camera preliminara, iar primul termen de judecata este programat pentru octombrie. Pana la o sentinta definitiva, medicul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. (V.E.)

Leave a Reply