Noaptea Campusului Deschis la Universitatea Politehnica Timisoara! Atractia serii, UPT Racing Team, unde studentii vor prezenta un bolid de curse construit chiar de ei

Pe 28 septembrie, arta, stiinta & cercetarea, interactiunea & conectarea isi dau intalnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timisoara, incepand cu ora 18, printr-o serie de laboratoare, expozitii, instalatii de arta si ateliere aflate sub sloganul: Nu astepta raspunsurile, cauta intrebarile.


Cele 3 trasee de explorare includ experiente gandite astfel incat fiecare participant sa poata alege evenimentele potrivite, sa exploreze intr-un mod inedit stiinta si arta, sa isi creeze propria harta in functie de preferintele si curiozitatile sale.

Traseul Stiinta si Cercetare include laboratoare si ateliere interactive cu experimente spectaculoase si demonstratii tehnologice. Atelierele practice iti ofera ocazia de a deveni cercetator pentru o seara, experimentand si aplicand concepte stiintifice intr-un mod direct si captivant.

Traseul Interactiune si Conectare este o invitatie de a explora un spatiu dinamic prin ateliere interactive si demonstratii tehnologice, prin activitati care incurajeaza dialogul si comunicarea cu oamenii din comunitatea locala.

Traseul ARTA cuprinde instalatii artistice, dar si experiente de realitate virtuala. Fiecare locatie din traseu dezvaluie o poveste unica, transformand campusul intr-o galerie dinamica sub cerul noptii.

Dintre activitatile propuse pentru aceasta editie fac parte: Expozitia Cabinetul de Curiozitati UPT, Instalatia de Light Art by Sebastian Comanescu, Expozitia Future Days, Vizionarea unui film documentar regizat de Carmen Lidia Vidu, Immersive Library, UPT Racing Team, laboratoare de AR/VR, inteligenta artificiala, Laboratorul de Constructii Metalice si Mecanica Constructiilor, experimente chimice, Laboratorul de energii regenerabile si multe altele.

Una dintre atractiile serii va fi, cu siguranta, UPT Racing Team – unde studentii vor prezenta o masina de curse construita chiar de ei, iar participantii vor avea ocazia sa se intreaca pe cele mai faimoase circuite din lume, folosind simulatoare realiste.

Expozitia Future Days marcheaza prima expozitie colectiva a Facultatii de Arhitectura si Urbanism in cel mai nou spatiu expozitional al facultatii, Centrul ARChA. Aceasta va infatisa publicului larg, prin machete, planse si instalatii multimedia, cele mai relevante rezultate academice ale anului 2023-2024.

Expozitia Cabinetul de curiozitati reuneste obiecte, unele intre timp depasite tehnologic, iar altele mai noi, ce reflecta progresul tehnologic actual. De asemenea, reuneste idei, unele prezentate intr-un mod conceptual, altele umoristic, situatii absurde, imposibile (precum masurarea aerului, a apei sau a zaharului). La fel cum universitatea functioneaza ca un organism viu, in expansiune, si Cabinetul de curiozitati este un circuit deschis in continua schimbare.

La ceas de seara, se vor face tururi ale bibliotecii in cadrul carora veti putea descoperi colectiile sale si veti asculta povesti despre cum functiona o biblioteca inainte de era tehnologiei. In premiera se vor putea vizita depozitele bibliotecii, precum si  exceptionala sala dedicata cartilor rare. Aici cele mai vechi documente sunt datate de la finalul anilor 1700. Mai mult, bibliotecarii au pregatit un workshop dedicat celui mai modern serviciu de la BUPT, imprimarea 3D. Aici, imprimantele tridimensionale vor printa diferite obiecte pe care le veti putea lua acasa la finalul vizitei.

Filmul documentar realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu – Campusul Politehnica Timisoara si orasul. Scurta istorie, va putea fi vizionat pe parcursul intregii seri. Productia surprinde spiritul locului prin istorii uitate si aduce creativi, cercetatori si locuitori laolalta.

Astfel, in tandem cu initiativa europeana „Noaptea Cercetatorilor Europeni”, campusul UPT prinde viata si se deschide intr-un mod inedit pentru publicul larg. Intrarea este libera.

Mai multe detalii despre activitati si program: https://campuscreativ.upt.ro/


Proiect realizat cu sprijinul partenerului Banca Transilvania.

„Enhance : UPT Campus Creativ” este un proiect initiat de Liga AC si Universitatea Politehnica Timisoara ce face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”, finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. (Universitatea Politehnica Timisoara)

 

Leave a Reply