Formatia Pro Musica, celebrata la Institutului Cultural Roman din Budapesta. „Sunt pasii nostri pe care i-am parcurs in 51 de ani de activitate”, spune muzicianul Ilie Stepan

Asociatia Timisoara 2023 si Institutul Cultural Roman de la Budapesta au celebrat, in contextul mostenirii programului Timisoara-Capitala Europeana a Culturii, evenimentul special “Pro Musica – Logica Timpului”, care a avut loc in curtea ICR din capitala Ungariei.


Organizatorii au dorit sa aduca in prim-plan povestea uneia dintre cele mai cunoscute formatii rock din Romania, Pro Musica, prin lansarea unei carti, o expozitie de fotografie si un concert live.

In cadrul serii dedicate legendarei trupe timisorene, care a sustinut primul ei concert in data de 15 ianuarie 1973, au rostit discursuri Ioana Anghel (director ICR Budapesta), Marius Giura (presedintele Fundatiei Jazz Banat) si Ovidiu Megan (director Asociatia Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii), iar aplauzele care s-au facut auzite din partea asistentei au demonstrat ca actiunea dedicata uneia din cele mai titrate formatii din orasul nostru a fost una de succes.

Lansarea cartii „Pro Musica Logica Timpului – Texte” semnata de Doru Eugen Iosif, Stefan Dandu si Marian Odangiu ofera o incursiune in istoria si impactul cultural al formatiei, aducand la lumina momente cheie si perspective inedite ale membrilor sai.

Evenimentul a inclus si vernisajul expozitiei de fotografie „Pro Musica” realizata de Constantin Duma, care surprinde esenta si evolutia trupei.

Seara de miercuri s-a incheiat cu un concert special sustinut de Ilie Stepan, Horea Crisovan si Doru Iosif, in care muzica a devenit puntea dintre trecut si prezent, reinviind spiritul unei epoci in care Pro Musica a devenit un simbol al libertatii de expresie artistica.

„Averm astazi un eveniment complex. Ne-am gandit sa celebram Pro Musica cu mai multe evenimente. In primul rand este vorba despre cartea Pro Musica Logica Timpului care contine texte compuse de-a lungul celor peste 50 de ani de activitate a trupei. In incinta sediului ICR se poate vizita expozitia cu fotografii din concertele formatiei realizate de Constantin Duma.

Si desigur, ne bucuram si de muzica buna, pe care o veti auzi aici in frumoasa gradina din sediul ICR Budapesta. Maestre Ilie Stepan, ma bucur pentru aceasta colaborare si va doresc in continuare multe realizari. Ma bucur si ca ultimul eveniment desfasurat de Asociatia Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii se intampla cu dumneavoastra si colegii din Pro Musica si va doresc multa sanatate”, a spus Ovidiu Megan.

Ne bucura foarte mult invitatia de a canta la ICR Budapesta si gazduirea de care am avut parte. Ne bucura si interesul de care am avut parte, pentru orice artist asa ceva… e un sentiment de mandrie si realizare.

A fost o bucurie si faptul ca ne-am reintalnit cu cativa muzicieni timisoreni care stau acum la Budapesta si am depanat amintiri frumoase.

A fost un eveniment cu sentimente pozitive si le multumim tuturor celor care au participat pentru aceasta seara minunata. Cartea pe care am lansat-o astazi in avanpremiera contine textele noastre din toate perioadele muzicale prin care am trait. Sunt pasii nostri pe care i-am parcurs in acesti 51 de ani de activitate. Ne bucuram si de prezenta lui Marius Giura, care a vorbit atat de frumos despre activitatea noastra.

Propunerea de a lansa aceasta carte in avanpremiera a venit din partea lui Ovidiu Megan si ne-a bucurat aceasta invitatie. Lansarea oficiala a cartii va avea loc la Timisoara in data de 3 octombrie, ocazie cu care vom urmari si filmul documentar despre Pro Musica realizat de TVR Timisoara si o galerie 3D cu afisele noastre. Pentru perioada urmatoare pregatim si alte surprize”, ne-a declarat Ilie Stepan, fondatorul formatiei Pro Musica.

Cei prezenti au avut parte de un mini – recital de exceptie in cadrul caruia muzica rock realizata in Timisoara a fost savurata pe deplin, iar la finalul manifestarii a avut loc o degustare de produse gastronomice banatene oferita de Asociatia My Banat. (E.T.)

Sursa: pressalert.ro

Foto: Virgil Simionescu

Leave a Reply