Premiera inedita in breasla crescatorilor de animale: Oi doar in fotografii la Targul Apulum Agraria 2024, din cauza pestei micilor rumegatoare

Targul Apulum Agraria 2024 s-a deschis, astazi, in comuna Ighiu, din judetul Alba, cu o premiera absoluta in breasla crescatorilor de oi. Animalele nu au fost acceptate la standurile fermierilor prezenti la targ, din cauza pestei ovinelor. In aceste conditii, pentru a-si vinde animalele, fermierii le-au prezentat doar prin intermediul fotografiilor, organizand o inedita expozitie ad-hoc.


Referitor la absenta animalelor din standurile fermierilor, acestia au interdictie sa transporte animalele, din cauza focarelor de pesta a rumegatoarelor mici, semnalate si in unele zone din tara.

Decizia a fost luata de autoritati. In urma cu doua saptamani la Loman a avut loc traditionalul festival al oierilor ”Coboratul Oilor”, la care pentru prima data in istoria evenimentului nu au putut fi aduse oile din cauza aparitiei Pestei Micilor Rumegatoare (PMR) in Romania.

Situatia a fost explicata, pentru alba24.ro, de catre Dan Nicolae, presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine Sasciori:

”Este o situatie total atipica. Ministerul Agriculturii si ANSVSA au luat decizia ca, pana la sfarsitul lunii septembrie este interzisa orice circulatie a animalelor, din cauza acestei boli. Primele focare au fost in august. Ieri mai erau 27 de focare active in tara. In Alba nu sunt, cel mai aproape e cel din Timis. Insa este vorba despre o masura de siguranta, ca sa se elimine cat mai repede focarele”, a spus Dan Nicolae.

Potrivit acestuia, situatia a avut ca efecte scaderea pretului la animale si risc de pierde a afacerii pentru multi ferimeri. Am fost afectati din cauza scaderii pretului pe de o parte, pe de alta parte s-a blocat exportul de animale din ferme. Pretul a scazut de la 20 la 13-14 lei, ceea ce inseamna faliment total. Nu mai putem face export in tarile arabe. Insa saptamana aceasta s-a deschis exportul in Croatia”, a mai spus reprezentantul crescatorilor de ovine.

Pesta micilor rumegatoare

Primul focar de Pesta a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeana a fost confirmat in Bulgaria, in data de 23 iunie a acestui an. Apoi au fost confirmate alte noi focare in 28 iunie si 9 iulie.

In 20 iulie, erau focare la Tulcea, Constanta si Timis). In 20 septembrie, mai erau active 27 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM). In acesta saptamana au fost stinse 10 focare, dintre care 9 focare de PRM – in judetul Tulcea si un focar de PRM in judetul Constanta, potrivit ANSVSA.

Pesta Micilor Rumegatoare (PMR), este o boala infectocontagioasa, de natura virotica, intalnita la capre si oi, cu caracter endemic epidemic si evolutie supraacuta sau acuta, caracterizata clinic prin febra, tulburari digestive si respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni si ulcere la nivelul mucoasei digestive si a cailor respiratorii. (I.P.)

Sursa: alba24.ro

Leave a Reply