ACORD de recunoastere a vinovatiei / Doar amenda penala pentru un politist care a accesat baza de date a MAI si a divulgat informatii secret de serviciu

Ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Calarasi au efectuat cercetari intr-o cauza penala in care procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Calarasi a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu un inculpat, subcomisar de politie in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Calarasi – Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, sub aspectul savarsirii infractiunii de divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice.


Din probele administrate in cauza s-a retinut faptul ca, la data de 23.09.2022, inculpatul a accesat baza de date administrata de MAI – Directia Generala pentru Evidenta Populatiei, cautand fisele continand datele personale a cinci persoane.

Fisele de evidenta au fost transmise la data de 25.09.2022 prin intermediul aplicatiei WhatsApp, sub forma a sase fotografii, de la numarul de telefon al inculpatului, catre un alt inculpat din acelasi dosar, persoana fara calitate speciala, care intentiona sa foloseasca datele de identificare ale persoanelor respective in cadrul unui litigiu civil, in care era necesara repunerea pe rol a unei cauze suspendate, prin citarea mostenitorilor uneia dintre parti.

In prezenta aparatorului ales, inculpatul a declarat ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, ca accepta incadrarea juridica pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, ca este de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv o amenda penala in cuantum de 42.500 de lei, dispunandu-se, totodata si amanarea aplicarii pedepsei pe o perioada de 2 ani.

Dosarul de urmarire penala privind pe inculpat, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Calarasi.

In cauza, ofiterii de politie judiciara ai DGA – SJA Calarasi au desfasurat activitati conform ordonantelor de delegare emise de catre procurorul de caz. (Comunicat DGA)

Foto: arhiva

Leave a Reply