Trecutul se intoarce si ne afecteaza prezentul. Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sangeroase din istorie, dar trecerea timpului ii face pe unii dintre contemporanii nostri sa uite sau sa ignore ororile care au distrus destinele a milioane de oameni, chiar in locurile, in comunitatile in care astazi traim.
„Imagini din trecut. Holocaustul din Banat” este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experientele traite de evrei si romi in perioada holocaustului din Romania si ne prezinta o istorie diferita a comunitatilor in care locuim; o istorie a celor persecutati pentru ca au fost/s-au nascut altfel.
Joi, 19 septembrie 2024, cetatenii sunt invitati, de la ora 11, la Comunitatea evreilor din Timisoara, de pe strada Marasesti nr. 10 (langa Spitalul Militar) la o discutie despre istorii locale despre care stiai, poate, prea putin.
Evenimentul va continua in Piata Unirii, cu inaugurarea expozitiei de banda desenata la realizarea careia au contribuit elevi si cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 18 din Timisoara si de la Liceul teoretic “Iulia Hasdeu” din Lugoj.
Vor participa la dialog:
Ana Barbulescu – cercetator stiintific la Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel“
Luciana Friedman – presedinta comunitatii evreiesti din Timisoara.
Reprezentanti ai elevilor si cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 18 din Timisoara si de la Liceul teoretic “Iulia Hasdeu” din Lugoj.
Moderator: Florin Iepan, regizor de film
„Imagini din trecut. Holocaustul din Banat” este un proiect organizat de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”, in parteneriat cu Fundatia Freedom House Romania.
Benzile desenate sunt realizate de ilustratorul Octav Ungureanu, dupa un scenariu creat de cercetatori ai Institutului „Elie Wiesel” in colaborare cu elevi si cadre didactice de la unitatile scolare amintite.
Participarea este libera, dar este necesar sa completati formularul, pana la data de 12 septembrie 2024. https://forms.gle/SQmAibSQSJracz627
(Fundatia Freedom House Romania)
Foto: arhiva