VIDEO / Procesiune cu mii de credinciosi pe strazile Timisoarei, cu moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos / Slujba oficiata in prezenta mitropolitului Banatului si a episcopului Ungariei

Pe o ploaie rece si insistenta, mii de credinciosi din Timisoara, alaturi de preoti cu racla sfantului Iosif cel Nou de la Partos pe umeri si in frunte cu IPSS Ioan, au strabatut strazile orasului, cu prilejul sarbatoririi Sfantului Iosif cel Nou de la Partos.


Mii de credinciosi, veniti din cele mai indepartate colturi ale judetului s-au reunit, la caderea serii, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, fara ca ploaia si temperatura scazuta sa ii impiedice sa participe la cel de-al doilea hram al catedralei banatene.

Slujba Vecerniei, unita cu Litia, a fost oficiata de PS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, in prezenta IPSS Ioan, mitropolitul Banatului, si a PS Siluan, episcopul Ungariei.

Soborul preotilor si diaconilor, veniti din bisericile din capitala Banatului si de pe intinsul eparhiei a inaltat rugaciuni si cantari catre ceruri. Dupa incheierea slujbei, PS Siluan a rostit un cuvant de invatatura despre viata si faptele Sfantului Ierarh Iosif, urmat de inaltpreasfintitul parinte mitropolit Ioan, care  a spus:

„In aceasta seara, ne-am reunit pentru a trai impreuna in duh de rugaciune,  sa aducem  slava Prea Sfintei Treimi, Dumnezeu si sa cerem binecuvantarea Sfantului Iosif, caruia ii aducem multumiri Sfantului Iosif pentru ajutorul sau”.

De asemenea, Parintele Mitropolit Ioan i-a indemnat pe toti preotii si credinciosii prezenti in catedrala la o manifestare a dragostei fata de semenii nostri care se gasesc in judetele coplesite de inundatiile recente. El a subliniat ca, in fata suferintei, este de datoria noastra sa le oferim ajutor financiar,  pentru a le alina suferinta si a le aduce speranta unei zile mai bune.

Conform traditiei, dupa otpustul slujbei de seara, a avut loc, pe strazile Timisoarei, procesiunea cu moastele Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, la care au luat parte mii de credinciosi cu candele in mana, preoti, monahi, monahii si o multime de tineri de la ASCOR si de la parohiile din Timisoara, implicati in activitatile de cateheza.

Chiar si sub cerul plin de lacrimi, credinciosii au venit cu o credinta neabatuta la aceasta procesiune speciala. In pofida vremii ploioase, au strabatut strazile orasului, purtand cu evlavie pe sfantul nostru prin ploile care, parca, binecuvantau fiecare pas al calatoriei lor sacre.

Procesiunea s-a desfasurat pe traseul Catedrala – Podul Traian – Splaiul Tudor Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrala.

Dupa procesiunea sfanta, racla cu sfintele moaste a fost deschisa cu evlavie si a fost asezata pe soleea din fata Sfantului Altar. Programul liturgic a continuat la Catedrala din Timisoara pe intreg parcursul noptii, cu slujba Utreniei, culminand la miezul noptii cu oficierea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii.

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos este  recunoscut pentru viata sa dedicata credintei si pentru contributia sa la dezvoltarea vietii bisericesti in Banat. Originar din partea de sud-est a Europei, el  a fost Mitropolit al Banatului in secolul al XVII-lea.

A ramas in istoria Bisericii pentru straduinta sa de a intari comunitatile crestine si de a apara traditiile ortodoxe in vremea stapanirii turcesti.

Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos a trecut la cele vesnice in anul 1656, iar in 1950 a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana „Sfintii Trei Ierarhi” din Timisoara, unde sunt cinstite si astazi. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply