Expozitia de fotografie de razboi FRONT se apropie de final! Larisa Kalik (Ucraina) si Vadim Ghirda (Romania) au surprins imagini din razboaie izbucnite in ultimele trei decenii

Peste 3000 de oameni au trecut pragul expozitiei FRONT din Bucuresti, curatoriata de Ioana Carlig din partea Scena9 in spatiul Rezidentei9, motiv pentru care organizatorii si-au dorit sa ajunga cu expozitia si la Timisoara.


Din 8 august pana pe 15 septembrie expozitia a fost expusa la centrul multicultural HEI – House of European Institutes, din incinta Bastionului (n.n.), proiect marca EUNIC Romania. Expozitia i-a adus impreuna pe fotojurnalistii Larisa Kalik (Ucraina) si Vadim Ghirda (Romania) si cuprinde fotografii din inima unor razboaie izbucnite in ultimele trei decenii.

Expozitia este curatoriata de Ioana Cirlig, fotografa si editoare foto a publicatiei Scena9, si are o completare jurnalistica pe Scena9.ro/front, sectiune in care puteti explora pe larg munca celor doi fotografi.

Intr-un context in care avem acces la imagini ale violentei la un click distanta, este necesar sa intelegem care este responsabilitatea noastra ca martori la aceste conflicte si care este rolul fotografiei de razboi.

Pentru finisajul expozitiei, in weekendul 14-15 septembrie, organizatorii au pregatit urmatoarele evenimente:

  • 14 septembrie, ora 16:00: Tur ghidat cu Larisa Kalik.
  • 15 septembrie, ora 16:00: Discutie despre etica fotografiei de razboi si costurile personale ale acestei munci, cu Larisa Kalik si Ioana Pelehatai.
  • 15 septembrie, ora 18:00: Cina comunitara cu bors ucrainean, in parteneriat cu FAINA UA.

Continutul expozitiei FRONT este accesibilizat pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale sau fizice, temporare sau permanente.

Expozitia este conceputa si produsa de Scena9 & Rezidenta9 si a fost expusa la Bucuresti in februarie 2024. Pentru itinerarea din Timisoara, asociatia FAINA UA este partener al proiectului.

Scena9 si Rezidenta9 sunt programe culturale desfasurate de Fundatia9, fondata si sustinuta de BRD – Groupe Société Générale si partener strategic al EUNIC Romania in programul HEI 2024.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat in parteneriat cu Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte. (I.P.)

Leave a Reply