Germania introduce controlul pasapoartelor la toate frontierele terestre. Ministrul de interne german, Nancy Faeser, a dat dispozitie sa fie reluat controlul pasapoartelor la toate frontierele terestre. Masura este dispusa in tentativa de reducere drastica a numarului de persoane care intra in tara fara viza, au declarat, ieri, surse guvernamentale pentru agentia dpa.
Potrivit sursele, Faeser a informat Comisia Europeana despre aceasta masura.
Controalele la frontiere au ca scop atat sa limiteze migratia ilegala, cat si sa combata amenintarile reprezentate de grupari teroriste islamiste si organizatii de criminalitate transfrontaliera.
Toti vecinii Germaniei fac parte, ca si aceasta, din spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor. Insa, inca din octombrie 2023, Germania a reintrodus unele controale la frontierele cu Elvetia, Cehia si Polonia, spre a-i descuraja pe migranti. Aceste controale la granite au fost introduse, in mod oficial, doar temporar, insa au fost prelungite in mod repetat de Berlin. Verificari similare sunt in vigoare temporar din septembrie 2015 la frontiera cu Austria.
Potrivit surselor citate de dpa, actuala coalitie de guvernare a elaborat planuri extinse de a interzice intrarea unor migranti, in conformitate cu legislatia UE. Aceasta vine dupa ce blocul conservator de opozitie CDU/CSU a cerut introducerea unor astfel de masuri.
Deocamdata nu au fost dezvaluite detalii suplimentare despre propunere, potrivit Agerpres.
Guvernul german a anuntat, luni, 9 septembrie, ca, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de a reduce imigratia clandestina si a spori securitatea interna’, transmit AFP si Reuters.
Incepand din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioada de 6 luni controale la frontierele cu Franta, Luxemburg, Olanda, Belgia si Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne. Controalele li se vor adauga celor deja in vigoare la granitele cu Polonia, Cehia, Austria si Elvetia.
Politica de azil si imigratie a revenit in centrul dezbaterilor in Germania odata cu ascensiunea puternica a partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreapta), care a obtinut rezultate record in alegerile din landurile estice Turingia, unde s-a plasat pe primul loc, si Saxonia pe 1 septembrie.
Peste doua saptamâni vor avea loc alegeri si in Brandenburg, unde Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz si ministrului de interne Nancy Faeser incearca sa pastreze controlul guvernarii.
In comunicatul de luni, guvernul federal declara ca intarirea controalelor este necesara pentru ‘protectia securitatii interne impotriva amenintarilor actuale ale terorismului islamist si criminalitatii transfrontaliere’, la doua saptamâni dupa atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.
Berlinul isi explica decizia si prin “capacitatile limitate ale municipalitatilor in materie de gazduire, educatie si integrare” a refugiatilor si solicitantilor de azil primiti in tara.
Ministerul de Interne a precizat ca a notificat Comisia Europeana despre noile controale, fiind vorba despre masuri exceptionale pe teritoriul UE. De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.
Dupa atacul de la Solingen, al carui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coalitia condusa de Scholz a introdus unele masuri in materie de control al imigratiei.
Guvernul a anuntat desfiintarea ajutoarelor pentru solicitantii de azil intrati in UE printr-o alta tara decat Germania, si vrea sa inlesneasca expulzarea unor refugiati care au fost condamnati penal.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru cotidianul german Bild ca tara sa nu va prelua niciunul dintre migrantii respinsi de Germania la frontiera.
„Nu exista niciun spatiu de manevra aici. Aceasta este legea. Am dat dispozitie sefului politiei federale sa nu permita nicio returnare”, a spus ministrul austriac.
In comunicatul de luni, guvernul federal declara ca intarirea controalelor este necesara pentru ‘protectia securitatii interne impotriva amenintarilor actuale ale terorismului islamist si criminalitatii transfrontaliere’, la doua saptamâni dupa atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic. (I.P.)