Primarul Dominic Fritz a semnat contractul cu Bozankaya pentru livrarea celor 33 de troleibuze noi. VEZI de cand vor circula pe strazile Timisoarei

Primarul Dominic Fritz si Tufan Ozkan, vicepresedintele Bozankaya, au semnat, astazi, la Timisoara, contractul pentru 33 de troleibuze noi. Pentru prima data in ultimii 15 ani, Primaria Timisoara a facut o astfel de achizitie, care vine in completarea loturilor de autobuze nepoluante si tramvaie noi.


Primul troleibuz va fi livrat in aprilie 2025, potrivit graficului asumat prin contract.

„Aceasta noua achizitie face parte din strategia noastra de a creste atractivitatea transportului public si implicit a numarului celor care folosesc troleibuzul, tramvaiul sau autobuzul in deplasarile lor zilnice. In ultimii doi ani si jumatate, am reusit sa aducem la Timisoara peste 70 de tramvaie si autobuze electrice moderne. Aceasta modernizare se vede in optiunile de calatorie ale timisorenilor: in mai putin de 3 ani, am inregistrat o crestere a utilizarii transportului public de la 31% la 51%”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Contractul prevede livrarea a 25 de troleibuze articulate de 18 m si a 8 troleibuze de 12 m cu baterii, pana in toamna anului viitor. Toate troleibuzele sunt prevazute cu baterii cu autonomie mare, sisteme de siguranta, aer conditionat, incalzire in scaune, internet wireless, prize pentru incarcarea telefoanelor mobile.

„Semnarea contractului cu Primaria Timisoara pentru noile troleibuze reprezinta un pas important pentru activitatea companiei noastre in Romania, o tara cu un potential imens de a revolutiona transportul public. Increderea Primariei in solutiile noastre inovatoare subliniaza calitatea si eficienta tehnologiei noastre, si consolideaza in acelasi timp angajamentul nostru de a furniza solutii de transport durabile”, a precizat Tufan Ozkan, vicepresedintele Bozankaya.

Noile troleibuze ating o viteza maxima de 80 km/h, cu o autonomie de pana la 40 km pentru varianta de 12 m, respectv 25 km pentru cel de 18 m in zone fara catenare. Capacitatea maxima de transport variaza intre cele doua modele, cel de 12 m putand transporta pana la 100 de pasageri, cu 34 locuri pe scaune, in timp ce pentru varianta de 18 m se ridica la 140 de pasageri, cu 48 locuri pe scaune.

Valoarea celor 8 troleibuze este de 20.292.000 (fara TVA), iar cele 25 de troleibuze costa 78.300.000 lei (fara TVA).

Finantarea a fost atrasa de Primaria Timisoara prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Proiectul contribuie la atingerea obiectivului specific al Investitiei 1 Mobilitatea urbana durabila, care include imbunatatirea conditiilor de mobilitate urbana, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera generate de transporturi si sporirea sigurantei rutiere in zonele urbane prin solutii digitale si ecologice de transport. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

Leave a Reply