Protest al crescatorilor de oi din Timis si Caras-Severin, dupa ce peste 13.000 de animale au fost ucise din cauza focarelor de pesta

Sute de ciobani din Timis si Caras-Severin au protestat, azi, in satul Clopodia, la 80 de km distanta de Timisoara, fata de masurile impuse de autoritatile sanitar-veterinare din cadrul DSVSA Timis, dupa ce in zona au fost confirmate mai multe focare de pesta a rumegatoarelor mici. Ciobanii sunt revoltati si vor sa impiedice cu orice fel uciderea animalelor, motivand ca ciobanul e mult prea sarac, iar statul despagubeste foarte putin.


Va rog sa veniti sa ne ajutati, nu vrem sa ni se ia animalele din curte. Sa nu puna presiune pe noi sa ne ia teste, sa ne scoata pozitivi. Nu ne intereseaza despagubirile. Avem copii de crescut, ne-au blocat.

La ferma a iesit focar, nu am mutat animalele dintr-o exploatatie in alta am stat in carantina 21 de zile, si apoi s-au gasit alte focare. Nu avem voie sa vindem miei, ne blocheaza si ne streseaza. Nu stim cat vom putea rezista. De la noi veti urma voi”, a declarat o femeie a carei familie are o ferma unde animalele au fost puse in carantina 21 de zile.

In urma cu o luna, 13.000 de oi de la o ferma din Timis, confirmate cu pesta, au fost ucis controlat, saptamana trecuta alte 600 de oi au avut aceeasi soarta.

Inspectorii DSVSA Timis au prelevat analize de la mai multe stane, iar analizele au aratat ca cele 100 de oi ale unui cioban, sarac, sunt infestate cu pesta. In aceste conditii autoritatile pregatesc ucidere controlata si ingroparea animalelor in conditii speciale.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anuntat luni, ca a convenit impreuna cu reprezentantii crescatorilor de animale solutii rapide pentru a depasi valul de pesta a micilor rumegatoare. Printre masurile anuntate de Guvern se numara si interzicerea miscarii animalelor intre ferme, pe o perioada de 30 de zile. (I.P.)

Foto: Sursa de Vest

Leave a Reply