O viata traita in frica nu e viata! Alina Gorghiu: Incepand de astazi, orice victima poate cere ordin de protectie, indiferent cine e agresorul

Ministra Alina Gorghiu a anuntat ca, incepand de sambata, 31 august, orice victima poate cere ordin de protectie, indiferent cine e agresorul. Pana acum, ordinele de protectie puteau fi obtinute doar daca intre victima si agresor exista o relatie de concubinaj sau daca erau casatoriti.


Astazi a intrat in vigoare noua lege privind ordinul de protectie extins. Legea ofera de acum sprijin tuturor victimelor, indiferent de relatia lor cu agresorul. Pana la aceasta data, ordinul de protectie si ordinul de protectie provizoriu protejau doar victimele violentei domestice, insa de acum se depaseste sfera familiei, iar protectia devine generala.

Noua lege se refera la toate formele de violenta fizica, dar si psihica. 

Printre masurile ce pot fi dispuse se numara: evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna; reintegrarea victimei si, dupa caz, a membrilor familiei acesteiain locuinta comuna; obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea deinvatamant a persoanei protejate; interdictia pentru agresor de a se deplasain anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sauin orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda politiei armele, componentele esentiale si munitiile detinute, documentelein care acestea suntinscrise, precum si autorizatia/autorizatiile de procurare a armelor emisa/emise pe numele acestuia.

Drept urmare, Ministerul Justitiei lanseaza o campanie de comunicare publica intitulata ”O viata traita in frica nu e viata” dedicata informarii opiniei publice despre noul act normativ, despre demersurile pe care le pot face victimele pentru a fiin siguranta.

„O viata traita in frica nu este viata. Legea 26/2024 privind ordinul de protectie extins intra chiar astaziin vigoare. Toate victimele pot beneficia de protectie, indiferent de forma de violenta, ca este fizica sau psihica. De ceii spun extins? Pentru ca pana acum exista ordinul de protectie numaiin cazul violentei domestice.il extindem acum prin lege la toate situatiile.

Si e normal: sa mergi la metrou sau pe strada fara sa privesti cu frica peste umar; sa intri in scara blocului fara spaima de vecinul agresor; sa stai fara teama ca un fals prieten iti fura poze private din telefon pentru a le populariza in mediul online; sa nu primesti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite si cate si mai cate.

Multe femei din Romania au trecut, la un moment dat, prin frica. De acum un apel la 112 poate sa schimbe totul datorita ordinului de protectie extins. Ministerul Justitiei lanseaza campania de informare publica ”O viata traita in frica nu este viata”.

Oricine ne poate sprijini, oricine poate duce acest mesaj catre public, il rog sa o faca. Incurajez toate victimele sa ceara ajutor, sa sesizeze abuzurile indiferent de forma, indiferent de agresor”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook de Alina Gorghiu. (M.I.)

 

Leave a Reply