Hackerii au atacat Primaria Timisoara! Expertii in securitate cibernetica din cadrul Directoratului National de Securitate Cibernetica au deschis o investigatie

Primaria Municipiului Timisoara, Directia Fiscala a Municipiului (DFMT) si Politia Locala Timisoara au fost tinta unui atac cibernetic de tip ransomware asupra serverelor pe care ruleaza mai multe sisteme informatice.


Incidentul a avut loc in noaptea de vineri spre sambata si a fost detectat de sistemul digital de securitate. Specialistii primariei au declansat o serie de contra-masuri radicale, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel ca a fost oprita compromiterea intregului sistem. Nu exista indicii ca atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate.

Primaria Timisoara a raportat incidentul imediat autoritatilor. Atacul se afla sub investigatia expertilor in securitate cibernetica din cadrul Directoratului National de Securitate Cibernetica.

Scopul atacului a fost criptarea si blocarea sistemului informatic al primariei. Este o forma de criminalitate (ransomware – software de rascumparare) unde atacatorii cer apoi sume imense pentru deblocarea sistemelor. Primaria Timisoara, care, de altfel, a avut solutii tehnice impotriva unor astfel de atacuri si reactie imediata, categoric nu raspunde la astfel de forme de santaj.

Masurile de resetare a sistemului au fost aplicate de specialistii municipalitatii pe tot parcursul week-end-ului, iar primaria colaboreaza cu autoritatile responsabile din domeniul securitatii cibernetice pentru revenirea la o completa functionalitate a sistemelor.

Toate serviciile online ale Primariei functioneaza normal, de la Portalul Unic, la certificatele de urbanism, programarile online la Evidenta Populatiei, sesizari si bugetare participativa. Pentru reluarea serviciilor interne, masurile sunt inca in derulare in colaborare cu DNSC.

Pentru Directia Fiscala a Municipiului Timisoara este temporar suspendata incasarea taxelor si impozitelor locale online sau cu cardul la ghiseu. Plata se va putea face in numerar, la ghiseele DFMT si la camera 12 a Primariei, incepand cu orele pranzului. La Politia Locala, sesizarile online sunt suspendate temporar, fiind preluate in continuare telefonic, la dispecerat.

Investigatia este in derulare, astfel ca mai multe detalii vor fi comunicate la finalizarea acesteia. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

Leave a Reply