Sinagoga din Fabric, una dintre bijuteriile arhitectonice ale Timisoarei, va fi reabilitata. Primaria cauta un constructor pentru punerea in siguranta a cladirii

Primaria Municipiului Timisoara cauta constructor pentru o prima etapa a reabilitarii Sinagogii din cartierul Fabric, respectiv punerea in siguranta a cladirii si stoparea fenomenului de degradare.


Acesta este un pas esential pentru a proteja patrimoniul istoric al Timisoarei, dar si pentru a transforma monumetul istoric intr-un potential centru cultural si de cartier.

„Sinagoga din Fabric este una din bijuteriile Timisoarei a carei degradare o vom opri prin aceste lucrari. Sinagoga este un punct cheie in proiectul nostru de redare a stralucirii de altadata a cartierului Fabric. Atat spatiul public din jurul Sinagogii, cat si Sinagoga urmeaza sa fie reabilitate si deschise comunitatii”, a spus primarul Dominic Fritz.

Lucrarile prevad izolarea temporara a acoperisului pentru a opri infiltratiile, inlocuirea burlanelor, sprijinirea sau desfacerea elementelor interioare Sinagogii pentru ca acestea sa nu cada, precum si interventii la structura de rezistenta. Vitraliile si elementele decorative cu valoarea istorica vor fi date jos, inventariate si protejate pe perioada procesului de reabilitare.

Sinagoga Noua din Fabric a fost construita intre anii 1897-1899 in stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice si elemente de stil neo-renascentist italian.

Cladirea Sinagogii, clasata in listele de protectie nationale ca monument istoric sub codul de clasare TM-II-m-B-06128, este amplasata in zona de protectie istorica denumita Ansamblu urban “Fabric” (II).

Primaria pregateste o investitie majora pentru regenerarea cartierului Fabric si transformarea acestuia in al doilea centru al Timisoarei. Prin proiect, administratia locala va amenaja o piateta in fata Sinagogii cu pavaj din piatra naturala, mobilier urban modern si spatii verzi bogate.

Valoarea estimata a contractului pentru punerea in siguranta a Sinagogii este de 966.534,5 lei (TVA inclus). Firmele interesate pot accesa mai multe informatii aici. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

Leave a Reply