Intrevederea presedintelui CCIA Timis cu Ambasadorul Japoniei in Romania (P)

In cursul zilei de astazi, 22 august, presedintele CCIA Timis, dna Florica CHIRITA, insotita de Stana Stoianov, director al Departamentului de Relatii Economice cu Mediul de Afaceri, a avut o intrevedere cu E.S. Katae Takashi, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei in Romania, la resedinta inaltului diplomat din Bucuresti.


La intalnire a participat si dna Takazaki Sawaka, director general al JETRO – Japan External Trade Organization, una dintre cele mai reprezentative organizatii de afaceri din Japonia.

Vizita a constituit un bun prilej pentru abordarea  unor teme de interes reciproc, in contextul vizitei la CCIAT din 20 iunie a.c. a unei delegatii de oameni de afaceri din Japonia condusa de vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Japonezi din Romania si de seful Sectiei Economice a Ambasadei Japoniei in Romania.

In cadrul discutiilor, au fost abordate propunerile de colaborare lansate de CCIAT cu prilejul intalnirii de la Timisoara, respectiv participarea CCIAT cu o delegatie de oameni de afaceri timiseni la Expo Osaka 2025 si organizarea la Timisoara a unui Forum de Afaceri Romania – Japonia dublat de o expozitie si o seara a culturii japoneze, eveniment destinat promovarii firmelor timisene, atragerii de investitii nipone in judet si dezvoltarii de parteneriate economice si culturale bilaterale.

Totodata, presedintele CCIAT a facut o prezentare a principalilor indicatori economici ai judetului Timis, a relatiilor de colaborare cu Japonia, a prezentei japoneze in judetul Timis – in judet opereaza doar 3 firme cu asociati din Japonia, cat si a celei de-a doua misiuni economice pe care Camera timiseana o organizeaza in Japonia, in perioada 5 – 13 septembrie a.c.

In contextul in care agricultura constituie unul din sectoarele primare ale industriei economiei japoneze, directorul general al JETRO a adresat CCIAT invitatia de a participa cu un stand regional la World Horticultural Expo Yokohama 2027.

La propunerea doamnei presedinte, inaltul diplomat a dorit sa confirme sprijinul Ambasadei in consolidarea dialogului institutional dintre CCIA Timis si Organizatia Japoneza pentru Comert Exterior.

“Timis este judetul cu al doilea cel mai mare PIB din Romania. Acest lucru vine sa confirme competitivitatea mediului de afaceri timisean care este in cautare continua de parteneri stabili. De aceea, am ferma convingere ca judetul nostru reprezinta o destinatie de afaceri ideala pentru antreprenorii si investitorii niponi, recunoscuti pentru gandirea pragmatica de constructie durabila a afacerii pe perioade indelungate”, a conchis presedintele CCIAT.

In finalul intrevederii, interlocutorii au reiterat importanta si deschiderea pentru valorificarea Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari, in vederea extinderii si aprofundarii colaborarii dintre comunitatile de afaceri nipone si romane, timisene. (CCIA Timis, Rodica Olinic)

Leave a Reply