O noua caravana medicala a voluntarilor Asociatiei pentru ATI “Aurel Mogoseanu” din Timisoara

In jur de 50 de persoane, dintre care sase copii, gazduite de Centrul de Suport pentru Situatii de Urgenta/ Criza din Timisoara (Str. Avram Imbroane nr. 92) vor beneficia, maine, 21 august a.c., de la orele 14, de consulturi de specialitate multiple (ecografii, EKG, spirometrie, consulturi oftalmologie, analize de laborator) si vor primi ochelari gratuit in cadrul unei noi caravane medicale care va fi organizata de Asociatia pentru ATI „Aurel Mogoseanu” in colaborare cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara – care marcheaza toamna aceasta 50 de ani de la inaugurare.


Compania Profi Romania va asigura donatii de alimente pentru beneficiarii Centrului de Suport. Partenerii permanenti ai caravanelor medicale sunt Hellimed SRL, Essilor, Diamedix si Samsung Medical.

De mai multi ani, Asociatia pentru ATI „Aurel Mogoseanu” desfasoara sitematic caravane medicale si educationale in zone izolate din tara (Muntii Banatului, Muntii Apuseni, Muntii Orastiei, sate de romi din diferite regiuni ale tarii, Delta Dunarii etc) sau adresate unor categorii sociale vulnerabile (camine de batrani, aziluri de noapte, inchisori, cartiere sarace, comunitati de romi etc).

In aceste actiuni, zeci de medici si alt personal medical asigura:

  • consulturi de specialitate diverse (medicina interna, cardiologie, pneumologie, neurologie, pediatrie, oftalmologie/optometrie, ORL, ortopedie, endocrinologie, chirurgie. Pentru aceste consulturi se asigura la fata locului echipamentele medicale necesare (aparate EKG, ecografe, spirometre, optimetre, echipamente ORL, ETC.). De asemenea, se efectueaza analize de laborator cu echipamentele mobile care sunt puse la dispozitie, cu rezultate pe loc. Pacientii, numerosi, care sunt descoperiti cu tulburari de vedere, primesc gratuit ochelari de vedere corespunzatori.

  • actiuni de educatie medicala cu populatia, cursuri de prim-ajutor, educatie sanitara cu privire la reguli de igiena, palparea sanilor de catre femei, pentru depistarea precoce a unor leziuni, igiena dentara etc.

Majoritatea oamenilor care beneficiaza de aceste consulturi au acces foarte dificil la servicii medicale de specialitate, unii avand pentru prima data, cu ocazia caravanelor, prilejul de a se intalni cu un medic. De asemenea, de fiecare data cand sunt depistate probleme serioase de sanatate, care necesita internarea, medicii implicati se ocupa si asigura oamenilor accesul la spitalele cele mai potrivite.

Avand in vedere impactul deosebit al acestor actiuni, Asociatia pentru ATI „Aurel Mogoseanu” este din ce in ce mai mult solicitata de diferite comunitati, iar intrucat numarul voluntarilor este mare, singurul obstacol in ajutarea a cat mai multor oameni il reprezinta restrictiile bugetare.

Ca un fapt special, Asociatia a fost contactata de un fost student al Universitatii de Vest Timsoara, in prezent rezident in Franta, care, afland de campaniile organizate, a rugat realizarea unei caravane medicale in…Rwanda, Africa, tara sa natala!

Bugetul unei caravane, la care participa intre 20 si 35 de voluntari, durata unei deplasari fiind de la o zi la trei zile (vineri-duminica) include transportul, inchirierea echipamentelor medicale (ele nu se iau de la spitale – este ilegal si inacceptabil moral si etic), cumpararea de reactivi/materiale consumabile pentru analize de laborator si alte consulturi, cazare, masa, echipamente de protectie, dezinfectie etc.

Bugetul mediu pentru o caravana este de 15.000 de euro.

Cu exceptia lunilor foarte reci, Asociatia pentru ATI Aurel Mogoseanu poate organiza una- doua caravane lunar, deci in medie 10-15 actiuni anuale, in functie de bugetul disponibil. In masura in care vor demara pregatirile pentru o actiune in Rwanda, va trebui evaluat bugetul in consecinta.

Pana in prezent, peste 20.000 de oameni au beneficiat de aceste actiuni, multi dintre ei in mod repetat – pentru ca filosofia voluntarilor Asociatiei pentru ATI „Aurel Mogoseanu” este de a considera relatia creata cu acesti oameni una de durata.

Participarea tuturor cadrelor medicale la aceste caravane este neretribuita, voluntara si are loc in timpul liber al fiecaruia dintre cei implicati.

Asociatia pentru ATI „Aurel Mogoseanu” s-a dovedit a fi, in timp, vizibila in peisajul social romanesc din domeniul sanatatii. Astfel, in anul 2022, Asociatia a castigat marele trofeu ,,Campania anului” la competitia ROMANIAN HEALTHCARE AWARDS, singura competitie cu juriu interntional in domeniu iar creatorului Asociatiei, prof. dr. Dorel Sandesc a fost castigator al Trofeului ,,Medicul anului” la aceeati competitie – acestea datorandu-se unei liste impresionante de initiative si proiecte, care au determinat o solidaritate fara precedent a corpului medical, implicand sute de profesionisti in sprijinul semenilor aflati in nevoi.

Companiile care doresc sa sprijine si pe mai departe realizarea acestor caravane pot accesa pagina Asociatiei, https://www.atitimisoara.ro/, pentru contact.

Asa cum se procedeaza cu toti partenerii Asociatiei, organizatorii sunt incantati sa aiba alaturi reprezentanti ai presei in aceste actiuni de neuitat – care sunt calea cea mai directa de a ajuta la alinarea suferintelor si chiar la salvarea vietilor semenilor nostri!

Prof. Dr. Dorel Sandesc, initiator al proiectului caravanelor, presedinte de onoare al Asocatiei si manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara. (Conf. Dr. Ovidiu Bedreag, presedinte al Asociatiei pentru ATI „Aurel Mogoseanu”)

Foto: arhiva

Leave a Reply