Celebrarea Orasului si dincolo de gratii: Festivalul Rod a ajuns la detinutii din Penitenciarul Timisoara cu doi caricaturisti

Editia a V-a Rod Festival a debutat la Penitenciarul Timisoara cu o sesiune inedita de desene si caricaturi realizate detinutilor de artistii Catalin Nedelcu si Ovidiu Balint.


Cu ocazia sarbatorii orasului din acest weekend, si persoanele private de libertate au avut parte de un moment special, gratie Rod Festival – cunoscut pentru aducerea culturii in locuri unde oamenii nu au acces la libertate sau la evenimente publice.

Echipa Rod a vizitat o sectie cu regim deschis a Penitenciarului Timisoara, ca parte a evenimentelor din programul Celebrarea Orasului 2024, insotita de doi caricaturisti: Ovidiu Balint si Catalin Nedelcu.

„Celebram Timisoara, asta facem. Putem celebra orasul si din penitenciar. Intregul proiect Rod Festival este dedicat apropierii oamenilor din medii marginalizate de fenomenul artistic. Am venit sa spargem monotonia si sa aducem o parte din sarbatoare si dincolo de gardurile unei institutii penitenciare.

Nu am crezut ca exista locuri atat de interesante, insa nu vreau sa inteleaga cineva ca ar trebui sa comita o infractiune ca sa ajunga aici. De cinci ani, ne implicam in astfel de medii dificile, iar oamenii se simt cu adevarat respectati si luati in considerare.

Prin Rod Festival, incercam sa aducem arta mai aproape de cei din comunitati marginalizate. Este un proces de durata, complicat adesea”, a declarat Florin Iepan, directorul Asociatiei DocuMentor.

Caricaturi pentru apoape o suta de detiuti

Artistii Ovidiu Balint si Catalin Nedelcu au realizat portrete si caricaturi pentru aproape o suta de detinuti, o experienta noua si captivanta si pentru ei.

„Pentru mine, nu exista oameni cu suflet urat, doar oameni care au gresit sau s-au pierdut pe drum. O astfel de experienta este benefica pentru toti cei implicati. Este foarte important ca cei de aici au simtul umorului. Nu ma asteptam sa gasesc un simt al umorului atat de dezvoltat aici. Mi-am permis sa exagerez putin, asa cum se face in caricaturi. Trebuie sa fie vesela, altfel nu mai este caricatura. Rolul meu este sa aduc bucurie”, a spus artistul Catalin Nedelcu.

„Nu am mai facut caricaturi intr-un penitenciar, este o premiera si pentru mine. Este ceva nou si interesant”, a adaugat caricaturistul Ovidiu Balint.

Veselia a fost la ea acasa

Detinutii s-au bucurat timp de cateva ore de surpriza oferita de Rod Festival.

„Va multumim ca ati venit, ne-ati facut sa ne simtim foarte bine si va asteptam sa reveniti. Eu sunt din Sannicolau Mare, dar cunosc bine Timisoara. Tot timpul a fost un oras frumos. Va multumim ca ne-ati scos dintr-o stare mai trista. Ziua aceasta o vom tine minte mult timp. De mult nu am mai ras atat de mult. Sunt condamnat la un an si doua luni de detentie. Am gresit, m-am urcat la volan baut, dar nu o voi mai face niciodata. Sper sa nu mai ajung niciodata aici”, a spus unul dintre detinuti.

„Este o idee foarte buna ca ati venit la penitenciar sa faceti caricaturi. Ne relaxam si uitam putin de probleme. Orice activitate care ne ajuta sa treaca timpul mai usor este binevenita. Artistii sunt talentati. Nu mi s-a mai facut caricatura, nici afara, nici aici. Vom duce portretele acasa si le vom pune in rama”, a spus o alta persoana privata de libertate.

„Portretul este foarte reusit. Nici nu ma asteptam sa fie mai bine. Poate ar mai fi putut adauga o cicatrice, dar e bine asa. Pentru noi, aceasta este o forma de a ne reconecta cu comunitatea. E ceva distractiv si ne scoate din starea in care ne aflam. Va multumim ca ati venit si va asteptam sa reveniti”, a adaugat un alt detinut.

Conducerea sectiei Penitenciarului Timisoara considera ca orice eveniment artistic este binevenit pentru detinuti.

„Este cu adevarat ceva deosebit. Ma bucur ca si persoanele private de libertate au avut ocazia sa se bucure de aceste caricaturi. Astfel de evenimente sunt, cu siguranta, benefice. Am mai colaborat cu cei de la Rod Festival si s-a vazut efectul pozitiv in randul detinutilor”, a declarat Andrei Baltean, seful sectiei.

Despre Timisoara, din perspectiva detinutilor

Pentru ca zilele acestea sunt dedicate Celebrarea Orasului, i-am intrebat pe detinuti si despre Timisoara.

„Eu sunt din Cluj. Despre Timisoara de azi nu pot spune prea multe, doar ca am ajuns aici la puscarie. Am mai fost cand eram mai mic si am cateva rude aici. Totusi, Clujul are tot ce iti doresti. Fiind nascut si crescut in Cluj, aleg Clujul. Acum se face si metroul, sunt multe noutati. Aici e mai greu”, a spus unul dintre ei.

„Sunt din apropiere de Bucuresti. Timisoara este un oras frumos. Chiar si puscaria asta este foarte frumoasa. Ne apropiem de eliberare si ne vom intoarce acasa la familie. Trebuie sa fim cuminti, conditiile de aici sunt mai bune decat in alte penitenciare. Desi suntem departe de casa, este dificil pentru cei dragi sa ne viziteze aici”, a declarat un alt detinut.

Evenimentul Rod la Penitenciar este cuprins in programul mai amplu City Celebration Timisoara. Proiectul face parte din Programul cultural national ,, Timisoara -Capitala Europeana a Culturii in anul 2023″ si este finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu sume prin bugetul de la Ministerul Culturii. (Rod Festival, Stefan Both)

 

Leave a Reply