Universitatea de Vest din Timisoara, partener institutional pentru implementarea proiectului „Servicii integrate si profesionisti in educatie timpurie”, finantat prin PNRR (P)

In perioada 07.08.2024 – 30.06.2026 are loc implementarea la nivel national a proiectului „Servicii integrate si profesionisti in educatie timpurie” finantat prin Programul National de Redresare si Rezilienta  (PNRR/2024/ClS/ME/13 – Formarea profesionistilor din educatia timpurie).


Proiectul este coordonat de Asociatia Centrul Step by Step Pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala si are ca parteneri: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai Cluj – Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara (UVT), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Fundatia Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Centrul pentru Formarea Continua in Limba Maghiara.

Valoarea totala acordata in cadrul Contractului de finantare este de 73.560.730,00 lei.

„Implementarea acestui proiect va face posibil accesul la servicii de educatie timpurie incluzive si de calitate, asigurate de profesionisti, care vor conduce in final la dezvoltarea armonioasa a copiilor prin atingerea urmatoarelor obiective:

  1. Cresterea calitatii programelor de formare destinate profesionistilor din serviciile de educatie timpurie si adaptarea acestora la nevoile actuale ale beneficiarilor directi ai serviciilor (anteprescolarilor si prescolarilor) prin acreditarea la nivelul parteneriatului creat in cadrul proiectului a 2 programe de formare, pana la data de 31 octombrie 2024.
  2. Formarea a cel putin 600 de formatori, din care minim 348 in domeniul curricular si minim 252 in domeniul monitorizarii serviciilor de educatie timpurie, pana la data de 31 decembrie 2024.
  3. Formarea a minimum 21.000 personal din serviciile de educatie timpurie standard si complementare, cu prioritate pentru cele nou infiintate, pana la data de 31 martie 2026, in vederea imbunatatirii capacitatii personalului didactic si administrativ din structurile de educatie timpurie de a asigura servicii de calitate.
  4. Echipa de experti formare a UVT va fi compusa din cadre didactice universitare de la Departamentul de Stiinte ale educatiei,  Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic si Departamentul de Psihologie care vor aborda module asociate unor domenii cheie in educatia timpurie precum:

Modulul I – Principiile educatiei timpurii si nevoile copilului,

Modulul II – Activitati de invatare pentru copii de la nastere la 6 ani,

Modulul III.1 – Proiectarea saptamanala a activitatilor, monitorizarea si inregistrarea progresului copiilor de la nastere la 6 ani,

Modulul III.2 – Siguranta copilului din serviciile de educatie timpurie,

Modulul IV – Educatia digitala in educatia timpurie,

Modulul V – Formarea adultilor.”

UVT coroboreaza acest proiect cu celelalte initiative  proprii (Gradinita UVT, Centrul de Educatie timpurie, EduMentor Lab) pentru a dezvolta un pol de expertiza in educatie timpurie la Timisoara. (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply