Liderul AUR George Simion: Sanatate in Romania sub guvernarile PSD-PNL, 30 de ministri in 34 de ani si un sistem care ne omoara (P)

Tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti a readus in atentia publica inca o data sistemul de sanatate din tara noastra si deficientele sale. Desi vorbim despre 17 decese suspecte, deocamdata nu exista nicio asumare politica din partea nimanui. Lipsa asumarii raspunderii celor care au condus sistemul de sanatate, lipsa interesului acestora fata de pacienti si medici este cauza pentru starea in care se gasesc spitalele astazi.


Au trecut 34 de ani de la Revolutie, timp in care in fruntea ministerului Sanatatii s-au perindat 30 de politicieni, fara sa luam in calcul mandatele interimare. Sunt peste trei decenii in care sistemul nostru de sanatate, in loc sa fie imbunatatit, s-a prabusit cu complicitatea PSD, PNL, USR si UDMR, lasand in urma doar suferinta si oroare.

Pe langa cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon, sistemul de sanatate are multe alte probleme. Romania se confrunta cu un exod urias de medici si suntem pe locul 1 in Uniunea Europeana la decese din cauze care pot fi prevenite si locul 2 mondial in clasamentul ratei mortalitatii.

Actualul ministru al Sanatatii, Alexandru Rafila, se poate considera „norocos”, daca e sa ne referim la durata mandatului. Este tinut in functie de PSD din 2021, fiind printre cei mai longevivi ministri. Un ministru care nu a facut, insa, nimic pentru romani. Ba mai mult, a venit cu un plan pentru preventia cancerului care nu poate fi pus in aplicare si i-a taxat suplimentar pe romanii bolnavi care au nevoie de concediu medical.

In tot acest timp, nu a facut nimic pentru ca Romania sa nu mai fie pe locul 1 in UE la decese din cauze care pot fi prevenite. Niciunul dintre cei 30 de ministri ai Sanatatii nu a venit cu un program de preventie, de constientizare a beneficiilor analizelor anuale.

Cand vine vorba de spitale noi, Alexandru Rafila a facut la fel ca ceilalti predecesori ai sai. In 2024, toate spitalele pe care PSD si PNL ni le-au promis sunt inca doar pe hartie, in conditiile in care daca nu sunt construite in urmatorii doi ani pierdem banii de finantare europeana. Spitalele din Romania sunt la pamant, medicii fiind nevoiti sa se lupte cu mainile goale.

Acesta este si motivul pentru care Romania este in topul tarilor cu exod urias de medici. Ultimele date Eurostat arata, daca trebuia sa ne mai dovedeasca cineva, ca suntem pe primele locuri cand vine vorba de exodul medicilor. Tinerii care fac facultatea in Romania aleg sa profeseze in alte tari. De ce ar mai sta? Decenii intregi politicienii care s-au perindat la guvernare ne-au promis o reforma a Sanatatii, spitale noi si salarii decente pentru medici. Iluzii vandute mai mereu in prag de alegeri.

Alianta pentru Unirea Romanilor a vrut sa construiasca un spital de la zero. Nu am fost lasati. Am infiintat Caravana Medicala AUR, iar intr-un singur an de activitate prin tara am consultat zeci de mii de romani care nu au acces la sistemul sanitar, fiind in sate uitate de autoritati.

De asemenea, tot din opozitie AUR a pus 40 de masini la dispozitia medicilor de familie din mediul rural pentru a le usura activitatea si pentru a putea ajunge mai usor la pacienti.

Toate aceste lucruri le-am facut din opozitie. Intr-o guvernare AUR, sanatatea va avea prioritate, iar Planul Simion cuprinde masuri concrete pentru imbunatatirea infrastructurii medicale, dar si pentru a-i tine acasa pe medicii romani. (I.P.)

Leave a Reply