Universitatea de Vest din Timisoara va instala o centrala electrica fotovoltaica cu o putere de 1,98 MW. Panourile vor fi montate pe majoritatea cladirilor UVT

La sediul Ministerului Energiei a fost semnat un nou contract de finantare prin PNRR, care vizeaza dezvoltarea infrastructurii Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), cu un buget total de aproape 13 milioane lei (valoarea totala a investitiei este 12.843.600,54 lei).


Domnul ministru Sebastian Ioan Burduja, alaturi de domnul Laurentiu Georgescu, director general administrativ UVT, au semnat contractul de finantare PNRR pentru proiectul intitulat: „Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile in vederea asigurarii autoconsumului pentru Universitatea de Vest din Timisoara, jur. Timis”.

Proiectul are ca finalitate cresterea nivelului de utilizare al energiei provenita din surse regenerabile, urmand sa fie operationalizata o unitate de productie a energiei regenerabile de 1,98 MW, prin care se va realiza o productie neta totala de energie electrica de 38.634,46  MWh intr-o perioada de 20 de ani. Centrala va fi alimentata printr-o noua retea de panouri fotovoltaice montate pe majoritatea cladirilor UVT.

Panourile fotovoltaice vor fi montate pe mai multe sedii si cladiri din patrimoniul UVT, printre care se afla: sediul Facultatii de Chimie, Biologie si Geografie, Caminele G4, C12, C17, C15, C16, Caminul de pe str. Cameliei, Caminul de pe str. Renasterii, Caminul Facultatii de Drept, sediul Facultatii de Arte si Design, Baza didactica si cercetare Garana, sediul Facultatii de Drept, sediul principal UVT, Centru de cercetare doctorala, sediul Facultatii de Muzica si Teatru, sediul Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor, sediul Facultatii de Fizica, Laboratorul de Mediu, Sala de Sport, Clinica de Terapie, Baza sportiva, UVT Data Center, UVT Aula Magna.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Prin noul proiect contractat de UVT cu finantare PNRR, ne adaptam cerintelor europene de crestere substantiala a nivelului de utilizare al energiei provenita din surse regenerabile. Vom avea dotari cu panouri fotovoltaice pe majoritatea cladirilor si locatiile UVT, care vor alimenta o centrala proprie de productie a energiei electrice fotovoltaice.

Intregul sistem de productie va asigura o capacitate noua de producere a energiei electrice din surse solare, dar si reducerea amprentei de carbon si promovarea energiei din surse regenerabile. Odata cu instalarea acestui sistem, UVT va avansa in mod semnificativ pentru transformarea in universitatea verde a viitorului.” (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply