Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au efectuat, ieri, o serie de perchezitii la domiciliul avocatei Gianina Porosnicu (casa Joseph Zoller) de pe strada Elena Doamna precum si in alte doua locatii, proprietati detinute de aceasta sau de cabinetul sau de avocati.
Potrivit unor surse perchezitiile se efectueaza intr-un dosar de frauda fiscala ce are legatura cu sumele uriase incasate de Gianina Porosnicu de la firmele de asigurari, drept despagubiri in numele clientilor sai, victime ale unor accident rutiere. Aceste sume mari de bani incasate de Porosnicu se pare ca nu au fost fiscalizate.
Porosnicu incheia cu victimele accidentelor contracte prin intermediul persoanei juridice adica cabinetul sau de avocat iar banii ii incasa in conturi deschise pe persoana fizica, cele doua entitati avand niveluri diferite de impozitare. De asemenea, o buna parte din banii incasati nu au fost declarati.
Cum functiona reteaua despagubirilor
Porosnicu si oamenii sai racolau victimele accidentelor rutiere (cei raniti, rudele celor decedati etc). De cele mai multe ori primea „ponturile”, numele, telefonul victimelor de la politisti (preoti sau primar). Gianina ii recompense financiar.
Incheia cu victimele accidentelor contracte de asistenta juridica. In contract era stipulat ca Porosnicu primea pana la 35 la suta din despagubirile pe care instantele obligau firmele de asigurari sa le plateasca victimelor in baza RCA incheiat de soferul vinovat. Au existat firme de asigurari care au fost de acord sa plateasca despagubiri cat a cerut Porosnicu.
Au existat si judecatori care au obligat firmele de asigurari sa achite sub forma de despagubiri exact cat a cerut Porosnicu, sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru un dosar. Aceste informatii au ajuns la urechile procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi care au descins ieri la locuinta Gianinei Porosnicu si la birourile acesteia. Deocamdata, aceasta este cercetata pentru evaziune fiscala.
Porosnicu a incasat peste 3 milioane euro, partea sa din despagubirile acordate de instance si nu a declarat sumele pentru plata impozitelor catre bugetul statului.
Parchetul Curtii de Apel Iasi a emis un comunicat de presa in urma perchezitiilor de ieri
“La data de 29.07.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi a dispus punerea in executare a unor mandate de perchezitie la domiciliul/ sediul unui avocat din cadrul Baroului Iasi, in cadrul unui dosar in care se cerceteaza infractiuni de evaziune fiscala.
S-a stabilit ca numeroase persoane fizice au fost abordate de catre persoana vizata, in calitate avocat, fiind incheiate contracte de asistenta juridica ce aveau ca obiect: consultatie juridica, asistenta juridica si reprezentare in toate fazele procesuale, inclusiv in faza de executare a hotararilor judecatoresti, precum si in faza initierii si incheierii procedurii amiabile cu firma de asigurare.
Contractele aveau stabilit un onorariu fix in cuantum de aproximativ 1.000 – 2.000 lei, precum si un onorariu de succes, ce reprezenta un procent din suma totala a despagubirilor primite de partile civile, procent care varia intre 18% si 35%.
Onorariul era incasat de catre doamna avocat, fara a fi declarat catre organele fiscale, dupa ce partile civile isi primeau sumele de bani cuvenite cu titlu de despagubire de la asigurator.
Tot din probatoriul administrat pana la aceasta data, a rezultat faptul ca, dupa incheierea contractelor de asistenta juridica, persoana vizata, in calitate de avocat, incheia cu partile civile si o procura notariala prin care aceasta era imputernicita, ca sumele de bani obtinute cu titlu de daune materiale morale, ca urmare prejudiciului provocat acestora, sa fie virate fn conturile bancare deschise pe numele persoanei vizate (in calitate de persoana fizica), dar si in conturile bancare deschise pe cabinet avocat, dupa care aceasta urma sa le remita partilor civile sumele de bani cuvenite cu titlu de despagubiri, dupa ce isi retinea onorariul de succes.
Asa cum a rezultat din raspunsul Agentiei Nationale de Administratie Fiscala. majoritatea sumelor de bani obtinute de catre persoana vizata ca urmare a exercitarii profesiei de avocat, nu au fost trecute in evidenta contabila, aceasta sustragandu-se de la plata taxelor impozitelor aferente sumelor de bani incasate.
Activitatile specifice din prezenta cauza au fost realizate cu sprijinul lucratorilor de politie din cadrul IPJ Iasi, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice si Serviciul de Investigatii Criminale’’, se arata in comunicatul parchetului.
Sa mai spunem ca Porosnicu percepe un procent de 30 la suta din despagubirile incasate de victime. In alte situatii procentul se majora deoarece la finalul procesului Porosnicu inventa tot felul de cheltuieli pe care le-ar fi efectuat si deconta totul. Au fost situatii in care, in final clientii nu se alegeau cu mare lucru. De asemenea, au fost si situatii in care Porosnicu nu se prezenta la procese, clientii au reziliat contractele de asistenta juridica dar cu toate acestea avocata i-a executat silit. Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, Gianina Porosnicu a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii de divulgare a secretului profesional. (V.E.)