Singurul rector timisorean in noua structura de conducere a CNR ramane, in continuare, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea

Consiliul National al Rectorilor (CNR) este o structura reprezentativa pentru invatamantul universitar din Romania care reuneste marea majoritate a universitatilor de stat si private, partener principal de dialog al universitatilor romanesti in relatia cu Ministerul Educatiei, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, dar si cu alte structuri de interes in raport cu institutiile de invatamant superior din Romania.


In cadrul intalnirii CNR desfasurata la Cluj-Napoca, in perioada 25 – 27 iulie 2024, s-au derulat alegeri pentru conducerea CNR, pentru un mandat de 5 ani, similar duratei mandatelor de rector prevazute prin noua lege a invatamantului superior.

Conducerea CNR va fi asigurata in urmatorii 5 ani de catre prof. univ. dr. Sorin Cimpeanu, iar prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, isi va continua activitatea in cadrul structurii de conducere CNR, in calitate de vicepresedinte, pentru inca un mandat, fiind singurul reprezentant al invatamantului superior timisorean prezent in Biroul CNR, forul de conducere al acestei structuri.

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT: „Pentru acest mandat imi propun sa valorific experienta pe care am castigat-o in calitate de consilier al primului ministru Nicolae Ciuca si al ministrului Catalin Predoiu, pe probleme ce vizeaza prezenta universitatilor romanesti in aliantele universitare europene si sa transferam toate bunele practici dobandite de cele 21 universitati din Romania, membre ale aliantelor europene, inspre intregul ecosistem academic din tara.” 

Cu o activitate bogata in ultimii ani, agenda CNR a presupus intalniri periodice la care au fost invitati, pe langa membrii CNR, si reprezentanti ai actorilor relevanti pentru invatamantul superior si cercetare, cum ar fi reprezentantii ME si ai structurilor sale importante in relatia cu universitatile – CNFIS, CNATDCU, CEMU, ANC, reprezentantii ARACIS, ai agentiei ANPCDECP, ai Colegiului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare, ai UEFISCDI etc. si, desigur, reprezentantii asociatiilor si organizatiilor studentesti si ai sindicatelor reprezentative – ANOSR, UNSR, USR, LSRS sau FASMR si sindicatul Alma Mater.

CNR s-a preocupat si de participarea si reprezentarea universitatilor romanesti la targuri educationale internationale sau in asociatii si structuri europene si internationale (EUA, AUF etc.) sau sustinerea intereselor universitatilor in relatia cu structurile de conducere din statul roman, remarcandu-se printr-o activitate bogata si eficienta. (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply