Ovidiu Tender, mai bogat cu 33 milioane de euro! Curtea de Apel Bucuresti a ridicat sechestrul asigurator instituit pe averea milionarului banatean

Curtea de Apel Bucuresti a dispus ridicarea sechestrului pe averea lui Ovidiu Tender, stabilit la 162 milioane lei, pe motiv ca una dintre infractiunile pentru care a fost condamnat in anul 2015 – abuzul in serviciu – a fost dezincriminata.


Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv, in iunie 2015, la 12 ani si sapte luni inchisoare in dosarul RAFO-CAROM, pentru savarsirea mai multor infractiuni in dosarul RAFO-Carom, respectiv inselaciune, instigare la abuz in serviciu, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani.

El a executat efectiv doar patru ani si jumatate, fiind eliberat conditionat in noiembrie 2019.

Curtea de Apel Bucuresti i-a admis lui Tender o contestatie la executare si a constatat ca infractiunea de abuz in serviciu a fost dezincriminata, pentru partea care se refera la incalcarea legislatiei secundare.

„Desfiinteaza sentinta contestata si rejudecand in fond: constata dezincriminata infractiunea de abuz in serviciu si implicit infractiunea de instigare la abuz in serviciu, pentru care contestatorul Tender Ovidiu a fost condamnat prin sentinta penala nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucuresti, astfel cum a fost modificata prin decizia penala nr. 862/A/08.06.2015 a Curtii de Apel Bucuresti. Constata executata pedeapsa principala de 6 ani si 9 luni inchisoare aplicata contestatorului pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu”, se arata in decizia instantei.

In urma acestei decizii, a fost ridicat sechestrul pus pe averea lui Tender, pana la concurenta sumei de 162 milioane lei.

„Inceteaza executarea masurii de siguranta a confiscarii speciale, dispuse fata de contestator pana la concurenta sumei de 162.993.336 lei, la care se adauga majorarile si penalitatile aferente calculate potrivit sentintei penale nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr.28726./3/2006, si drept consecinta: ridica masurile asiguratorii instituite pana la concurenta sumei de 162.993.336 lei, asupra bunurilor contestatorului; inceteaza actele de executare silita cu privire la bunurile care, prin efectul confiscarii speciale, nu au trecut in patrimoniul statului, la data prezentei decizii penale. Inceteaza toate interdictiile, incapacitatile si decaderile ce rezulta din condamnarea contestatorului Tender Ovidiu, cu privire la infractiunea de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, pentru care s-a constatat dezincriminarea”, se mai arata in hotararea instantei.

In legatura cu cererea lui Tender de anulare a condamnarii si pentru celelalte infractiuni retinute in seama sa, respectiv constituire de grup infractional organizat, spalare de bani si inselaciune, dosarul a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti, instanta care a respins intial toate cererile omului de afaceri.

Ovidiu Tender a fost trimis in judecata in dosarul RAFO-Carom in 2006, alaturi de Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaureanu si Bogdan Salajan.

Potrivit DIICOT, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt, respectiv de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

Rechizitoriul in acest dosar a fost intocmit de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, care a fost condamnata ulterior la 4 ani de inchisoare, dupa ce a incercat sa-i determine pe subordonatii sai sa ceara in instanta o pedeapsa cu suspendare pentru Ovidiu Tender. (V.E.)

Leave a Reply