Sarbatoare in comunitatea sarbilor din Timis! Ansamblul folcloric Kud “Sveti Djordje” din Stanciova aniverseaza 20 de ani de la infiintare

Uniunea Sarbilor din Romania si Primaria Orasului Recas organizeaza, maine, de la ora 19, in localitatea Stanciova, un eveniment cultural asteptat de toata comunitatea. “Dani Djurdjevka” va aduce pe scena Casei de Cultura din Stanciova mai multe ansambluri de dansuri populare sarbesti, alaturi de ansamblul local Kud “Sveti Djordje” (foto), care aniverseaza 20 de ani de la infiintare.


“Ansamblul folcloric Kud “Sveti Djordje” din Stanciova, impreuna cu O.L. a USR, organizeaza manifestarea “Dani Djurdjevka” si totodata ansamblul sarbatoreste 20 de ani de la infiintare. Va asteptam cu drag!”, este mesajul postat pe Facebook de Dusan Miladinov Burdi, fondatorul ansamblului, instructor de dans si sufletul spectacolului din 27 iulie.

Au confirmat participarea mai multe ansambluri de dansuri populare din Serbia, printre care Kud “Paja Marganovic” din Deliblato, Kud “Banatski Vez” din Dolovo, Kud “Mokrin” din Mokrin, dar si Kud “Moldova Veche” din Moldova Veche si, in final, Kud “Sveti Djordje” din Stanciova.

Presedintele Uniunii Sarbilor din Romania, Ognean Cristici, a declarat in cadrul unui interviu ca, dupa ultimul recensamant, comunitatea sarbilor din Romania mai numara doar 18.500 de suflete, majoritatea lor fiind ortodocsi, asezati în Banat, în judetele Timis, Caras-Severin, Arad, Mehedinti si, în numar mai mic, în Bucuresti. Totodata, Ognean Cristici a mai spus ca Timisoara a fost si a ramas centrul cultural si spiritual al sarbilor din Romania.

„Activitatea cultural artistica a sarbilor din Romania a cunoscut un adevarat reviriment datorita unei conceptii cultural-artistice adecvate promovate de Uniunea Sarbilor din Romania. Prin organizarea de manifestari cultural-artistice anuale, atat regionale cat si nationale, multe dintre ele au devenit  traditionale”, a mai spus presedintele USR, referinduse la importanta manifestarilor culturale in pastrarea identitatii etnice a minoritatii sarbe din Romania. (E.T.)

 

Leave a Reply