Barometrul Calitatii Vietii in Timisoara: Increderea locuitorilor in directia in care se indreapta orasul ajunge la 70%

Aproape 70% dintre timisoreni cred ca Timisoara se indreapta intr-o directie buna, in crestere fata de anul precedent (65,7%) si cea mai ridicata de pana acum. Pe de alta parte, timisorenii sunt mult mai pesimisti in legatura cu viitorul tarii, dar si al Europei – arata datele Barometrului Calitatii Vietii in Timisoara 2023, realizat in parteneriat de Primarie si Universitatea de Vest Timisoara.


Astfel, 69,2% dintre timisoreni sunt convinsi ca directia orasului este buna, in timp ce doar 29,4% cred ca Romania se indreapta intr-o directie buna si 41,2% apreciaza o directia buna a Europei.

“Mentinerea unui nivel ridicat de satisfactie generala este un semn pozitiv. Intotdeauna este loc pentru imbunatatiri, dar stabilitatea este incurajatoare pentru noi ca administratie, este un indiciu ca masurile si initiativele noastre sunt eficiente.

Cred ca cel mai bine se vede acest lucru in diferenta uriasa intre optimismul privind directia Timisoarei, care a crescut fata de anul trecut si a ajuns la aproape 70%, si pesimismul legat de directia tarii. Sunt si alte puncte imbucuratoare, cum ar fi cresterea numarului de timisoreni care folosesc transportul in comun.

Feedback-ul timisorenilor este extrem de valoros pentru noi, prin intermediul acestui instrument care ne ajuta sa avem o radiografie a cum se traieste in Timisoara, o radiografie bazata pe date stiintifice. Multumesc UVT, echipei de cercetare si speram ca in viitor sa colaboram si pentru cercetari care ne arata si motivatia din spatele raspunsurilor”, a declarat viceprimarul Ruben Latcau.

„Aceasta analiza, realizata in a opta editie, este foarte importanta pentru comunitate. Expertiza pe care UVT o are, prin cele unsprezece facultati componente, poate contribui semnificativ la bunul trai al cetatenilor orasului. Este mare nevoie de astfel de instrumente stiintifice, care pot deschide mintea, viziunea si sufletul oamenilor, care genereaza astfel incredere.

Odata ce aceste instrumente stiintifice exista si avem la dispozitie rezultatele cercetarilor, nu mai ramane decat ca cei din zona politica si administrativa sa le foloseasca, sa-si ghideze activitatea si viitoarele decizii pentru imbunatatirea indicatorilor ce definesc calitatea vietii.

Proiectul Barometrului calitatii vietii in Timisoara ofera un exemplu bun pentru ca sa intelegem ca parteneriatele dintre universitatile timisorene, Alianta Timisoara Universitara si administratia locala reprezinta cheia dezvoltarii sustenabile a comunitatii.

Felicit Primaria Municipiului Timisoara pentru consecventa, pentru modul in care sustine realizarea sondajului si da utilitate datelor, la fel cum ii felicit si pe realizatorii studiului, colegi cercetatori din echipa de proiect, reprezentand mai multe dintre facultatile UVT”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Per ansamblu, calitatea propriei vieti ramane ridicata, cu un grad de satisfactie mai crescut la capitolul nivel de educatie si familie si mai scazut in privinta situatiei financiare si a starii de sanatate. Totodata, viata s-a imbunatatit pentru 33% dintre timisoreni, cifra asemanatoare celei din 2022.

Pe de alta parte, se observa o crestere usoara a celor pentru care viata este mai proasta, cea mai afectata categorie fiind cea a persoanelor peste 45 de ani. Timisorenii mai considera ca este usor de gasit un loc de munca in oras, dar nu si o locuinta la un pret bun, sunt foarte multumiti de universitatile, scolile din oras si facilitatile culturale din oras, de accesul la magazine si supermarketuri, iluminatul public, spatiile pietonale din centrul orasului si de transportul in comun.

In plus, pentru 87% dintre timisoreni, recuperarea si folosirea corecta a patrimoniului orasului este importanta. In schimb, timisorenii sunt cei mai nemultumiti de spitalele din oras – 19%, de administratia locala – 16% si de serviciile sociale oferite copiilor, varstnicilor si persoanelor cu dizabilitati – 13%. Traficul auto ramane o problema – mai arata datele Barometrului.

In privinta mobilitatii, peste 50% dintre timisoreni sustin ca folosesc transportul in comun, in crestere cu aproape 5%, comparativ cu 2022, si in crestere constanta dupa pandemie, cand a scazut semnificativ.

Sunt apreciate apropierea de casa, siguranta si confortul, iar la polul opus sunt frecventa cu care circula si respectarea programului afisat. Cel mai utilizat mijloc de transport ramane totusi masina personala – aproape 62% dintre timisoreni sustin ca se deplaseaza cu autoturismul propriu. In ceea ce priveste calitatea mediului inconjurator, gradul de satisfactie se apropie de 60% pentru calitatea aerului, apei de la robinet, curatenie, zgomot si spatii verzi si parcuri in cartier.

In cartiere, perceptia difera de la unul la altul dar, per ansamblu, cel mai ridicat grad de multumire este legat de relatiile cu vecinii, de nivelul de siguranta noaptea si de pietele agroalimentare. La polul opus, nemultumirea este legata de lipsa locurilor de parcare si de facilitatile sportive si de posibilitatile de petrecere a timpului liber in cartier.

Perceptia generala asupra TM2023 este una pozitiva, iar in cea mai mare masura, persoanele care au participat la 1 sau mai multe evenimente au varste cuprinse intre 18-55 ani si au studii superioare.

Barometrul privind calitatea vietii in Municipiul Timisoara 2023 a ajuns la cea de-a 8-a editie si este realizat Universitatea de Vest prin Departamentul de Sociologie al Facultatii de Sociologie si Psihologie. A fost realizat pe un esantion de 2.525 de persoane, prin metoda fata in fata sau online. Marja de eroare este de ± 2,1% pentru un nivel de incredere de 95%.

Echipa de cercetare de la UVT este formata din: coordonator proiect: conf. univ. dr.  Marius Matichescu, membrii echipei: lector univ. dr. Alexandru Dragan, prof. univ. dr. Delia Varga,  conf. univ. dr. Daniel Luches, lector univ. dr. Silvia Fierascu, conf. univ. dr. Claudiu Botoc, asist. cercetare Livia Onici, asist. cercetare Madalina Giurgi,   asist. cercetare Raluca Raducanu. (Primaria Timisoara, Serviciul Comunicare)

 

 

Leave a Reply