Spectacolul Sidy Thal – coproductia Teatrului German de Stat cu Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti – a fost selectionat in cadrul Festivalului National de Teatru (FNT)

Sidy Thal, prima coproductia a Teatrului German de Stat Timisoara cu Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti, este parte din selectia oficiala a Festivalul National de Teatru – Bucuresti. Editia 34 se va desfasura in intervalul 18-27 octombrie 2024. 


Echipa curatoriala a Festivalului National de Teatru este formata din Mihaela Michailov, Calin Ciobotari si Ionut Sociu. Juriul a ales anul acesta formulele dramaturgice provocatoare, relevante fie prin tema, fie prin mijloacele de constructie, incercand astfel sa oglindeasca diversitatea si relevanta dramaturgiei din Romania: „Consideram ca teatrul romanesc este intr-un moment in care vocile dramaturgice se diversifica din ce in ce mai mult, rolurile autorilor si autoarelor in echipele de creatie merita analizate si sustinute programatic, cadrele de vizibilitate a dramaturgiei locale devin tot mai numeroase.” – a anuntat echipa curatoriala.

Spectacolul, scris in tandem de Thomas Perle si de Clemens Bechtel, primul beneficiind de o rezidenta creativa in anul Capitalei Culturale la Timisoara, si regizat de Clemens Bechtel, spune povestea atacului antisemit desfasurat la 26 noiembrie 1938, cand doua grenade de mana au explodat in sala de spectacole in timpul unei reprezentatii a cantaretei evreico-bucovinene Sidy Thal si a ansamblului sau la Teatrul din Timisoara. Atentatul fusese comis de de Garda de Fier, un grup nationalist de extrema dreapta, in care au murit patru persoane si saptezeci au fost ranite.

Istoria se impleteste cu destinele personale ale celor implicati in acest eveniment. Ce este adevarat? Ce s-a intamplat cu adevarat? Sidy Thal este o incercare de a reconstitui, cu ajutorul specialistilor de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”, atacul si momentul in care antisemitismul si fascismul au devenit parte din viata de zi cu zi intr-o societate multiculturala, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Razboi Mondial si la Shoah.

Cu: Enikő Blénessy/Viorica Predica/Maia Morgenstern, Silvia Török/Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Branici, Rares Hontzu/Mircea Dragoman, Richard Hladik/Mihai Prejban.

Regie: Clemens Bechtel • Decorul si costumele: Steff Chelaru, Ioana Groza • Muzica: Dan Simion • Documentare: Maria Irimia • Colaborare dramaturgica: Dan Druta • Asistenta de regie: Isolde Cobet • Machiaj: Bojita Ilici, Aurora Spasinovici • Regie tehnica: Ovidiu Radu, Aurel Cristea • Inregistrari pentru audio-walk & Video Design: Alex Halka • Pregatire muzicala: Roxana Ardeleanu

Mai multe detalii despre Sidy Thal, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/spectacole/sidy-thal/

La toamna ne vedem la FNT!

(Teatrul German de Stat Timisoara)

Leave a Reply