Caminele studentesti ale Universitatii Politehnica Timisoara, modernizate printr-o investitie de 4 milioane de euro. Contractul, semnat la minister

Daca in urma cu 100 de ani Universitatea Politehnica Timisoara punea bazele Campusului Universitar Timisoara, acum face pasi mari in directia transformarii acestuia intr-unul verde, sustenabil si inteligent, in concordanta cu cerintele noului secol. In acest sens, o serie de proiecte au demarat deja sau urmeaza sa fie demarare, vizand modernizarea patrimoniului UPT, in concordanta si cu noile cerinte privind eficienta energetica.


Joi, 18 iulie 2024, la sediul Ministerului Educatiei, alaturi de ministrul educatiei, Ligia Deca, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan, a semnat un contract de finantare pentru modernizarea caminlor studentesti, in valoare totala de 4 milioane de euro.

Proiectul, finantat prin PNRR, vizeaza modernizarea completa a caminelor studentesti. Pentru inceput, la caminele 1C si 2C se are in vedere reamenajarea interioara, marirea spatiului locuibil, transformarea camerelor in module de tip apartament a cate doua camere, doua bai si o chicineta, modernizarea sistemelor de instalatii HVAC si electrice, refacerea termosistemului in vederea reducerii consumului de energie, instalarea de surse de energie regenerabila (panouri fotovoltaice, panouri termice, pompe de caldura). In ideea de campus verde, si celelalte camine studentesti urmeaza sa fie modernizate, cu prioritate cele cu camere individuale.

Asigurarea celor mai bune conditii pentru studentii nostri s-a situat mereu in prim-planul preocuparilor noastre. Daca in ceea ce priveste modernizarea amfiteatrelor, a salilor de curs si a laboratoarelor, stam destul de bine, acum a venit si randul caminelor studentesti. Nu pot decat sa ma bucur si sa multumesc Ministerului Educatiei pentru sprijinul oferit in implementarea acestui proiect.

Contractul pe care tocmai l-am semnat este inca o investitie foarte importanta si necesara pentru UPT in vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate pe care ni le-am propus in Planul strategic al universitatii.

Daca si pana acum s-au realizat unele lucrari, acum vorbim despre un proiect amplu de modernizare a tuturor caminelor proprii”, a declarat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. ing. Florin Dragan.

Proiectul se alatura si altor initiative, finantate din fonduri publice sau din fondurile proprii ale UPT, care vizeaza aducerea Campusului Politehnicii la standardele secolului XXI, dintre care amintim vizeaza instalarea de panouri fotovoltaice pe 17 cladiri ale Universitatii Politehnica Timisoara (camine studentesti, cladiri ale facultatilor, cladiri administrative), modernizarea bazelor sportive, redeschiderea fostei cantine universitare, un monument istoric inaugurat in 1930, transformata acum in ARCHA, un centru de excelenta in domeniul stiintei materialelor si a sustenabilitatii in design, prin experimentare si generare de solutii inovatoare, dar si in schimbarea mentalitatii studentilor, prin proiecte cum sunt cel de formare a unor comportamente responsabile privind consumul de energie sau cele derulate prin Campus Creativ. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply