Puls VALUTAR / Pretul gramului de aur a atins un nou maxim istoric

Pretul gramului de aur a urcat, miercuri, la maximul istoric de 361,0678 lei, dupa ce metalul galben a atins, dupa doua luni, un nou record de 2.482,80 dolari/uncie.


Cresterea se datoreaza comentariilor facute la inceputul acestei saptamani de presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care a afirmat ca inflatia din Statele Unite se apropie de tinta de 2%, ceea a inmultit pariurile pe o serie de scaderi in acest an a dobanzii de referinta, care stagneaza de un an la 5,25 – 5,50%.

Prima decizie de acest tip ar urma sa fie efectuata in septembrie si ar putea fi urmata de inca una sau doua taieri pana la sfarsitul anului.

Aurul a atins cateva noi maxime in aprilie si mai, dar apoi preturile au inceput sa scada, deoarece asteptarile investitorilor privind numarul reducerilor ratei dobanzii din Statele Unite s-au redus la doar una pana la finalul anului. Pe acest fond, cererea comerciala de metal galben s-a redus ca raspuns la preturile ridicate, in timp ce achizitiile bancilor centrale, in special cea a Chinei, s-au diminuat.

Cererea mare de aur, in detrimentul bonurilor emise de Trezoreria americana, a bancilor centrale, in principal cele din China si India, face parte dintr-un proces de dedolarizare a economiei mondiale si inmultirea tranzactiilor comerciale mondiale cu yuani sau rupii.

Unii dintre analisti anticipeaza ca riscurile geopolitice si potentialele amenintari de recesiune ar putea ridica preturile unciei, in a doua jumatate a anului, la 2.600 – 2.700 dolari.

Trebuie remarcat faptul ca pozitia monedei americane a fost influentata si de vanzarile la care au recurs autoritatile de la Tokyo pentru a diminua deprecierea monedei japoneze, care a atins minime ale ultimilor 38 de ani fata de dolar.

Leul a luat pauza de la apreciere

Cresterea aversiunii fata de risc a afectat evolutia leului si a altor monede de la marginea zonei euro.

Cursul monedei unice a crescut de la 4,9655 lei, minim al ultimelor aproape noua luni, la 4,9681 lei, iar cotatiile din piata au crescut de la 4,962 lei, in sedinta de marti, la 4,967 – 4,971 lei.

Pana in data de 7 august, cand se va desfasura urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR, piata monetara va cunoaste rar modificari ale indicilor ROBOR.

Miercuri, cel la trei luni s-a consolidat la 5,81%, cel la sase luni s-a oprit la 5,87% iar cel la 12 luni la 5,91%.

Perspectiva reducerii dobanzilor din SUA a apreciat euro la 1,0896 – 1,0945 dolari, iar media monedei americane a scazut de la 4,5555 la 4,5404 lei, minim al ultimelor patru luni.

Cresterea cererii de moneda elvetiana si britanica le-a ridicat media acestora la 5,1141 lei, respectiv 5,9215 lei.

In regiune, media monedei maghiare s-a intarit marginal la 390,90 forinti/euro. In schimb, cursul celei poloneze s-a depreciat la 4,2904 zloti/euro.

Bitcoin si-a temperat cresterea si fluctua miercuri intre 64.595 si 66.070 dolari, iar ethereum se tranzactiona in culoarul 3.444 – 3.516 dolari. (R.G.)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply