Cooperativele de energie, solutia scaderii facturilor la electricitate. “S-ar reduce cu 30% facturile platite de romani”, spune administratorul cooperativei roenergie.ro (P)

Facturile umflate de criza energetica au determinat aparitia comunitatilor (cooperativelor) de energie, care sunt o asociere de persoane fizice si/sau juridice care produc energie verde. Ele au drept scop obtinerea unui pret corect pentru energia electrica produsa, care sa permita noi investitii, de care sa beneficieze toti membrii comunitatii.


Conform Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) in Romania existau la sfarsitul primului trimestru din acest an mai mult de 120.000 de prosumatori, din care peste 92.000 sunt persoane fizice. Puterea instalata cumulata a instalatiilor este de circa 1.600 de MW, mai mare decat a celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda.

Desi Comisia Europeana a emis o directiva care prevede ca toate tarile din UE trebuie sa creeze cadrul legal pentru infiintarea de comunitati de energie curata si sa se asigure ca acestea pot consuma, depozita si vinde energia pe care o produc, Romania nu si-a aliniat legislatia la aceste standarde.

Din acest motiv, „numarul cooperativelor de energie din Romania este redus, in timp ce la nivel european numarul acestora trece de 9.000! Cele existente sunt afectate de faptul ca preturile nu sunt stabilizate si atrag atentia asupra situatiei serviciilor de transport si distributie, care nu sunt inca pregatite pentru a face fata cerintelor actuale si viitoare ale pietei”, explica Daniel Burduhos, administrator al cooperativei de energie roenergie.ro.

S-a ajuns la situatia in care una dintre cele mai importante cooperative se confrunta cu dificultati majore in asigurarea unor preturi pentru energia obtinuta la valori juste pentru membrii sai.

Reprezentantii cooperativei roenergie.ro au declarat ca vor mentine pretul de 22 bani/kWh pentru energia produsa, asigurandu-se ca prosumatorii sunt remunerati la un nivel sustenabil.

„Situatia actuala din sectorul energetic al Romaniei necesita interventii urgente si masuri concrete din partea autoritatilor pentru a stabiliza piata si pentru a asigura un cadru legislativ care sa sustina dezvoltarea sustenabila a acestui sector crucial. Fara acestea, riscul unor perturbari majore si al unei crize energetice extinse devine din ce in ce mai real. Este necesar un sistem centralizat de gestiune in timp real ale productiei si consumului, care ar asigura reducerea cu 30% a facturilor platite de romani”, precizeaza Marius Pavelea, director al cooperativei.

O alta provocare pentru prosumatori o reprezinta legea care prevede necesitatea instalarii de baterii pentru stocarea energiei pana in 2027, masura care necesita cheltuieli suplimentare.

In acest sens, Asociatia Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie (APCE) a solicitat recent Presedintiei Romaniei, sa trimita spre reexaminare legea, care contine un amendament „otravit” sustinut de cateva companii de distributie a electricitatii. Se atrage atentia asupra faptului ca, desi dezvoltarea capacitatilor de stocare a energiei electrice in baterii este un pas natural si esential pentru tranzitia catre un Sistem Energetic National flexibil, inteligent si eficient, aceasta nu poate fi realizata doar prin exploatarea prosumatorilor. (Radu Georgescu)

Leave a Reply