Finala EURO 2024: Spania invinge Anglia cu 2-1 si este noua campioana a Europei la fotbal

Spania este campioana Europei pentru a patra oara, dupa turneele finale castigate in 1964, 2008 si 2012, in urma meciului, de aseara, gazduit de stadionul din Berlin, in care s-a impus in fata englezilor cu 2-1. Invicibila Armada s-a dovedit a fi prea puternica pentru Anglia si este castigatoarea unui turneu pe care l-a dominat de la cap la coada.


Prima repriza din finala de la Berlin dintre Spania si Anglia a fost caracterizata de un joc tacticizat si inchis, fara multe ocazii de gol si cu doar un sut pe poarta, in dreptul englezilor.

Spania nu a reusit sa-si impuna jocul, nici ofensiv, nici defensiv, iar pariul multora, Lamine Yamal, nu a stralucit, fiind blocat de fiecare data de un Luke Shaw briliant. Anglia a cautat contraatacurile, profitand de linia defensiva foarte sus a spaniolilor.

A doua repriza a fost in totala antiteza cu prima. Spania a iesit insetata de la cabine si a inscris la prima faza a reprizei. Golul a venit pe filiera pustilor Lamine Yamal si Nico Williams. Ibericii au continuat sa atace in acelasi ritm pana cand englezii au socat. Egalarea a venit prin Cole Palmer in minutul 73, dupa o pasa perfecta de la Jude Bellingham.

Finalul a fost dramatic, cu golul de 2-1 al rezervei Oyarzabal. Acesta a reluat o centrare perfecta a huiduitului Cucurella, punand si mai multa sare pe rana englezilor. Anglia a incercat sa raspunda rapid dupa un corner, cand Foden a lovit bine cu capul, dar Simon a parat. Imediat, o alta lovitura de cap a fost scoasa incredibil de pe linia portii de Dani Olmo. Meciul s-a incheiat cu victoria Spaniei, care a fost echipa mai buna, cel putin in repriza a doua.

Spania e din nou campioana Europei, in timp ce Anglia se dovedeste a fi „blestemata”! La Roja devine cea mai titrata nationala la Euro, cu 4 titluri, dupa ce a fost echipa mai buna in repriza a doua. Anglia pierde a doua finala consecutiva, dar performanta de a ajunge de doua ori in aceasta ipostaza este de remarcat.

Nico Williams a fost desemnat Jucatorul Meciului, dupa ce a spart gheata la Berlin si a fost unul din cei mai periculosi jucatori de pe teren.

Totodata, Lamine Yamal a stabilit recordul de cel mai tanar jucator care a evoluat intr-o finala de Campionat European, la varsta de 17 ani si o zi, in timp ce Rodri a fost desemnat Jucatorul Turneului. Este inca un argument pentru candidatura sa la Balonul de Aur. (Carla Radulescu)

Leave a Reply