S-a incheiat stagiunea 2023/2024 a Teatrului German de Stat Timisoara / Sase premiere si mai multe spectacole selectate la festivaluri

In stagiunea 2023/2024, incheiata cu reprezentatia din 6 iulie 2024, Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) a produs sase premiere: Teatrul, Sidy Thal, boyz and girlz, Sluga la doi stapani, Fiul si Tectonica norilor, colaborand cu regizorii Clemens Bechtel, László Bocsárdi, Madalin Hincu, Ármin Rácz, Pascal Rambert si Niky Wolcz. Au fost realizate coproductii cu Institutul Francez (spectacolul Teatrul), cu Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti (spectacolul Sidy Thal), cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad si Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara (spectacolul boyz and girlz).


De asemenea, au fost refacute doua spectacole apreciate din stagiunile anterioare: Tinuturile joase dupa Herta Müller, in regia lui Niky Wolcz, si Incredibila si trista poveste a candidei Eréndira si a bunicii sale fara suflet de Gabriel García Márquez, in regia lui Yuri Kordonsky.

Spectacole ale teatrului au fost selectate in sase festivaluri: Festivalul National de Teatru, Festivalurile Internationale de Teatru de la Sibiu, Oradea si Resita, X-FEST – Festivalul International de Teatru Tanar „Excelsior” de la Bucuresti si Colocviului Teatrelor in Limbi ale Minoritatilor Nationale. 

In intervalul 9-15 iunie 2024 TGST a sustinut un turneu in Germania cu spectacolul Oameni. De vanzare, scris si regizat de Carmen Lidia Vidu, fiind jucate trei reprezentatii la Karlsruhe si Berlin, in baza unei colaborari cu Institutul Cultural Roman. De asemenea, teatrul a efectuat deplasari in tara, la Bucuresti, Arad, Resita, in regiunea Satu Mare si in Lugoj.

La Gala Premiilor UNITER 2024, Irisz Kovacs a fost nominalizata la categoria „Cea mai buna regie” (Premiul „Lucian Pintilie”) pentru regia spectacolului Tschick. De ce am furat masina. Totodata, regizoarei i-a fost decernat la Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) Premiul „Iulian Visa”, care se acorda tinerilor creatori de teatru.

Intre 20 si 30 septembrie 2023 a avut loc cea de-a 9-a editie a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, care a cuprins 12 spectacole din Germania, Austria, Spania, Belgia, Franta, Letonia, Danemarca, Grecia, Macedonia de Nord si Romania. Din program au facut parte spectacole ale unor companii si artisti celebri, precum Rimini Protokoll, Burgtheater Viena, Agrupación Señor Serrano, Wim Vandekeybus.

Activitatea de pedagogie teatrala a culminat cu doua proiecte realizate in colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”: Weekendul de teatru NiL in 5 si 6 aprilie 2024 si cea de-a 22-a editie a Festivalului International de Teatru de Tineret de Expresie Germana, intre 26 aprilie si 1 Mai 2024, la care au participat elevi din Croatia, Germania si Romania.

Sfarsitul lunii iunie 2024 a marcat aniversarea celor 70 de ani de existenta a TGST. Timp de trei zile, intre 27 si 29 iunie 2024, au avut loc proiectii de filme, vernisaje, spectacole, intalniri cu fosti si actuali creatori ai acestui teatru, ocazie cu care au fost evocate evenimente din cele peste sapte decenii de existenta a scenei germane timisorene. (Cristian Vicol, Secretar PR al Teatrului German de Stat Timisoara)

Leave a Reply