Decernarea premiilor Festivalului – Concurs Lada cu Zestre 2024 organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis. VEZI clasamentul

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis desfasoara marti, 16 iulie 2024, la ora 11, in Galeria POD, ceremonia de decernare a premiilor Festivalului – Concurs Lada cu Zestre, editia a XVII-a, 2024.


Judetul Timis si-a deschis anul acesta ”lada cu zestre” intr-un festival-concurs cu peste 3500 de artisti, 7 spectacole folclorice, cu un total de peste 40 de ore de spectacol,  cu mai mult de 50 de expozitii etnografice si de mestesuguri traditionale, peste 500 de preparate gastronomice si 470 de premii.

Sute de participanti: dansatori, solisti vocali si instrumentisti, grupuri, formatii si ansambluri folclorice, tarafuri, mestesugari, colectionari de arta populara, precum si recitatori in grai banatean, s-au luptat,  cu respect fata de obiceiurile si tranditiile timisene, pentru trofeele competitiei. Zeci de gospodine iscusite si-au pregatit retetele, atent pastrate in caietele ingalbenite de timp si transmise din generatie in generatie, pentru a etala zestrea gastronomica a judetului Timis. Saizeci de localitati din judetul Timis s-au inscris in competitia pentru marele premiu. Jocuri din campia Banatului, doine si jocuri autentice, givanul mandru, costume migalos restaurate, colectii, ponevi, peretare, masaie, cilimuri, fotografii vechi, paturata pra crumpi, pita, sonc, dobos torta, crempita si turce sunt cateva elemente care au dat farmec editiei a XVII-a a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre.

Ghiroda a castigat trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezenta de sute de artisti, recitatori in grai banatean, expozitii, colectii etnografice si gastronomie traditionala, acumuland in total 187 de puncte.

Clasamentul pe localitati, la categoria Laureati este urmatorul: Premiul I  Giroc (175 puncte) Premiul II – Giarmata (143 puncte), Premiul III – Ghilad (116 puncte), Mentiune Voiteg (111 puncte). Clasamentul pe localitati la categoria Zestrea Timisului este urmatorul: Premiul I –Asociatia Junii Timisului (107 puncte), Premiul II – Checea (77 puncte), Premiul III – Comlosu Mare (73 puncte). Clasamentul detaliat il puteti gasi pe www.cecart.ro .

Juriul festivalului a fost alcatuit din urmatorii membri: la sectiunea Coregrafie – Nicolae Stanescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira; la sectiunea Muzical – prof. Carmen Popovici – Dumbrava,  prof. Marius Cirnu, prof. Remus Valungan; la sectiunea Poezie dialectala /Teatru Popular – Felicia Stoian, dr. Adela Popa; la sectiunea Expozitii /Colectii – dr. Maria Hadiji, Alina Mafa si la sectiunea Gastronomie: prof. Marioara Pisat, chef Nicolaie Tomescu.

Spectacolul de gala se va desfasura in 26 iulie 2024, la ora 19:30, la Muzeul Satului Banatean.  Invitate in recital sunt Sannicolau Mare si Deta, localitatile castigatoare din editia anterioara. Participa cei mai apreciati reprezentanti ai localitatilor: Ghiroda, Giroc, Giarmata, Comlosu Mare, Checea, Ghilad, Voiteg, Jebel si Ansamblul Junii Timisului din Timisoara. Prezinta Felicia Stoian. Accesul este gratuit.

Evenimentul va fi transmis online pe paginile de social media ale Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” s-a desfasurat in parteneriat cu primariile si consiliile locale din judet si cu sustinerea financiara a Consiliului Judetean Timis.

Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis este institutie de cultura in subordinea Consiliului Judetean Timis, coodonata de Liliana Laichici, manager.

Va asteptam cu entuziasm la evenimentele noastre!

(Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis)

Leave a Reply