Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara, acord de colaborare privind cercetarea in biotehnologii si medicina veterinara cu o universitate din Ungaria

Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara (USVT) Romania a incheiat recent un acord de colaborare cu Laboratorul National de Virusologie (LNV) al Universitatii din Pécs (UP) Ungaria, parteneriat care vizeaza managementul modern al provocarilor legate de domeniile de cercetare din medicina veterinara si biotehnologie.


Cele doua institutii isi propun sa ofere solutii care pot creste eficacitatea vaccinurilor, disponibile in prezent pe piata, vaccinuri destinate prevenirii unor boli la animale, si isi propun sa valorifice in comun potentialul de cercetare al resursei umane si sa gaseasca solutii care sa duca la valorificarea resurselor locale din domeniile de competente ale institutiilor implicate, privind eficientizarea economica a pietei agro-alimentare si a produselor de uz veterinar.

Primii pasi ai colaborarii au fost deja efectuati si au constat in cercetarea in comun a virusului care produce boala Carré la canide, precum si evaluarea eficacitatii vaccinurilor comerciale disponibile, in prezent, pe piata produselor de uz veterinar. Rezultatele cercetarilor, deja intreprinse, pot contribui la imbunatatirea performantelor imunologice ale produselor vaccinale.

In aceasta prima colaborare, specialistii celor doua Universitati au utilizat capacitatile tehnice privind investigarea genomicii virale, dezvoltata la Laboratorul National de Virusologie, pentru a cartagrafia stocul genetic al tulpinilor de virus, izolate din cazuri clinice de boala Carré.

Prin dezvoltarea colaborarii, cercetarile dintre cele doua institutii se vor indrepta spre alte boli exotice, transfrontaliere ale animalelor, care apar la granitele de est si de sud ale Uniunii Europene. Exemplele includ boli virale care afecteaza rumegatoarelor, ca de exemplu dermatita nodulara virala, dar si diferite virusuri transmise de capuse si tantari. Lupta comuna impotriva bolilor infectioase poate promova masurile Uniunii Europene de control al bolilor, prevenind astfel efecte economice grave asupra efectivelor de animale.

Acordul de colaborare vizeaza, de asemenea, protejarea sectorului agricol. Cooperarea se incadreaza in strategia regionala comuna a USVT, a LNV si UP privind Bazinul Carpatic si regiunea Balcanilor, conectarea eficienta a resurselor regionale si crearea unui spatiu comun de cunoastere, cercetare si inovare. Scopul cooperarii este si acela de valorificare regionala a infrastructurii LNV, pentru a realiza o mai buna pregatire pentru prevenirea unor epidemii in intreaga regiune.

Acordul de parteneriat a fost semnat in data de 27 iunie in prezenta unor personalitati din top managementul institutiilor cosemnatare, mai precis a rectorilor celor doua universitati: Prof. Dr. Cosmin Alin Popescu – rectorul USVT Romania, Prof. Dr. Attila Miseta – rectorul UP Ungaria, precum si Dr. Habil. Gábor Kemenesi – directorul LNV din UP Ungaria.

Din delegatia romana, din cadrul USVT au facut parte: conf. dr. Kálmán Imre – prorector cercetare, inovare si transfer tehnologic, prof. dr. Sorin Stanciu – prorector relatii internationale, prof. dr. Viorel Herman – presedintele Senatului Universitar, sef lucrari dr. Janos Degi – prodecan cu studentii la Facultatea de Medicina Veterinara. (USVT)

Leave a Reply