Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: “Universitatea de Vest din Timisoara este o ancora a francofoniei in Timisoara si Romania”

In cadrul special oferit de Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara, astazi a avut loc ceremonia de decernare a distinctiilor Officier de L’ordre des Palmes académiques, domnului prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea si Chevalier de L’ordre des Arts et des Lettres, domnului prof.univ.dr. Mircea Mihaies, de catre Excelenta Sa Nicolas Warnery, Ambasadorul Republicii Franceze in Romania.


Contextul in care a avut loc evenimentul a fost creat de legatura durabila dintre UVT si mediul universitar francez, important pentru dezvoltarea francofoniei in Timisoara si Romania.

Universitatea de Vest din Timisoara, ca principala universitate comprehensiva a vestului tarii, dezvolta permanent parteneriatul cu spatiul francez al educatiei si cercetarii. Cea mai longeviva componenta a acestui parteneriat, care are o istorie de peste 50 de ani, este reprezentata de prezenta la UVT a unui lector francez, o contributie apreciata si binevenita pentru dezvoltarea programelor cu dimensiune francofona.

In plus, in cadrul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie din UVT s-a consacrat, de mai multe decenii, prezenta neintrerupta a programelor de studii in limba franceza, atat pentru studiul francezei ca limba straina, dar si a unor programe de studii specifice organizate in limba franceza, cum ar fi cel de Management.

Tot in spiritul acestui parteneriat romano-francez dezvoltat la UVT, s-au concretizat mai multe acorduri de apartenenta la structuri si organizatii francofone importante, asa cum este Reteaua Internationala a Catedrelor Senghor ale Francofoniei (RICSF).

Reteaua creata in 2002, la initiativa rectorului Michel Guillou, reunind Catedrele Senghor ale Francofoniei, este o structura inter-universitara foarte activa a francofoniei internationale care, in prezent, reuneste 24 de universitati membre, de pe toate continentele. Catedra Senghor din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara este membru activ al RICSF de mai multi ani si asigura vicepresedintia retelei.

In linia acestui parteneriat francofon durabil stabilit la UVT, se remarca si prezenta unei comunitati francofone puternice, cu peste o suta de cadre didactice care au efectuat studii, de scurta sau lunga durata, in Franta, prin programe prioritizate in mandatele rectorului UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea. Mare parte dintre acesti cercetatori au stabilit colaborari si participari la echipe de proiect din domeniile educatiei si cercetarii, concretizate in relatii academice cu peste 70 de universitati din Franta.

Ca urmare a procesului de initiere a unei profunde reforme universitare europene, propuse prin Declaratia de la Sorbona, sustinuta de  presedintele Frantei, Emmanuel Macron, in anul 2017, privind aliantele universitare europene, UVT si-a asumat o noua identitate europeana de retea academica, fondand Universitatea Europeana UNITA, alaturi de universitati din Franta, dar si din alte trei tari de limbi romanice.

In prezent, rectorul UVT exercita presedintia comitetului executiv „Governance Board UNITA”. In plus, pentru a da importanta cuvenita reformei universitare europene realizate prin procesul de fondare a aliantelor universitare, rectorul UVT a propus infiintarea retelei de universitati romanesti „Ro European Universities” – asociatie a universitatilor din Romania membre in diversele aliante europene formate pe parcursul derularii acestui proces – unde UVT detine presedintia asociatiei.

In dezvoltarea sa institutionala, Universitatea de vest din Timisoara si-a asumat in mod deschis un program de dezvoltare a optiunilor universitare francofone. Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la Marea Unire, la UVT a fost inaugurata placheta aniversara care il reprezinta pe Emanuel de Martone, o marcare simbolica a contributiilor esentiale ale acestui mare geograf francez pentru trasarea granitelor Romaniei Mari.

De-a lungul mandatelor diplomatice franceze recente, comunitatea UVT a avut onoarea sa primeasca vizitele Excelentelor Sale, ambasadorilor Frantei la Bucuresti, Michele Ramis, Laurence Auer si Nicolas Warnery, care au sustinut si valoroase prelegeri in cadrul evenimentelor UVT reunite in cadrul seriei „Conferintele ambasadorilor”.

Unul dintre cele mai ample programe culturale oferite de UVT comunitatii timisorene in anul 2023, cand Timisoara a derulat programul Capitalei Europene a Culturii, a fost reprezentat de invitarea unora dintre cele mai prestigioase personalitati ale stiintei si culturii mondiale, care au conferentiat in Timisoara, in seria „Laureati Nobel la UVT”. In acest program, s-au aflat in prim plan trei laureati Nobel de prestigiu din Franta, cercetatorii Gerard Mourou, Jean Pierre Sauvage, Jean Marie Lehn, a caror prezenta la Timisoara a transformat capitala Banatului intr-un centru al legaturilor culturale si stiintifice europene.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniaza importanta acestui parteneriat francofon dezvoltat la Universitatea de Vest din Timisoara: „In spatiul comunitatii educatiei si cercetarii din Romania este recunoscuta importanta parteneriatului romano-francez si destinul comun construit impreuna de comunitatile noastre, pe axa romano-franceza.

Tot asa, intre Universitatea de Vest din Timisoara si spatiul academic francez s-au sedimentat, de mai multe decenii, relatii de parteneriat perene. Am consacrat in ultimii ani destinul comun al educatiei si cercetarii intre Universitatea de Vest din Timisoara si mediul universitar francez prin fondarea Universitatii Europene UNITA, din care fac parte universitati fondatoare din tari de limbi romanice, franceza si romana, alaturi de italiana, portugheza si spaniola. Universitatea de Vest din Timisoara este o ancora a francofoniei in Timisoara si in Romania, un statut pe care il vom onora si pe viitor, cu deschidere si pretuire pentru partenerii francezi.” (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

Leave a Reply