Codul Rutier, modificat! Biciclistii si trotinetistii, obligati sa accepte testarea privind consumul de alcool sau de droguri

Biciclistii si persoanele care participa la traficul rutier mergand pe trotinete electrice sunt obligati sa se supuna testarii antialcool si antidrog, la fel ca si conducatorii auto. Daca vor refuza, acestia risca sa fie amendati cu sume considerabile.


Codul Rutier a fost modificat, iar masura care ii vizeaza pe biciclisti si pe conducatorii de trotinete intra in vigoare de marti, 9 iulie. Legea ii obliga pe acestia sa accepte testarea, la cererea politistilor rutieri, pentru consumul de droguri sau alcool. In cazul refuzului, amenzile pe care le risca sunt de peste 1.300 de lei.

Noile modificari la Codul Rutier introduc o noua contraventie sanctionata cu amenzi incadrate in clasa a III-a, care vizeaza „refuzul conducatorului de bicicleta sau trotineta electrica de a se supune testarii privind consumul de alcool ori substante psihoactive”. Amenzile din clasa a III-a sunt incadrate intre 990 si 1.320 lei, si asta in conditiile in care punctul de amenda a fost plafonat la 165 de lei pana la finalul anului.

De mentionat ca si inainte de aceasta modificare a Codului Rutier, erau prevazute sanctiuni pentru conducatorii de trotinete sau biciclisti descoperiti de oamenii legii in trafic, in timp ce se aflau sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor interzise.

Mai mult, cei ce conduc trotinete pot fi sanctionati si de politia locala, care a primit atributii in acest sens la finalul anului trecut. Pana atunci, politistii locali puteau sanctiona doar pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si de carute. Noul Cod Rutier este cel care stabileste ca nu doar politistii rutieri pot da amenzi celor care incalca regulile de circulatie, ci si politistii locali. (I.P.)

Leave a Reply