Cum se vor finanta apartamentele de 35.000 de euro din Planul Simion si cine plateste terenul. Toate detaliile planului propus de liderul AUR (P)

Presedintele AUR, George Simion, candidatul partidului la functia de Presedinte al Romaniei, si-a prezentat joi seara planul pentru alegerile prezidentiale din acest an. In cadrul prezentarii sale, George Simion a declarat ca, in cadrul „Planului Simion”, isi propune sa construiasca anual 100.000 de case la un pret incepand de la 35.000 de euro.


De unde vor fi bani?

Un astfel de program nu costa pe atat de mult pe cat considera oamenii. 50 de miliarde de euro este valoarea totala pentru a construi 1 milion de locuinte. Insa, in realitate, pentru ca proiectul se desfasoara pe 10 ani, nevoia de finantare este de doar 20 de miliarde de euro, pentru ca ulterior locuintele se vand. Cu doar 20 de miliarde de euro facem o economie reala, iar valoarea activelor create va depasi la final 75 de miliarde de euro.

Cine plateste terenul?

Statul roman, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, retele de apa si canalizare, energie electrica si gaz. Terenurile se vor pune la dispozitia antreprenorilor interesati sa participe la program.

Planul Simion isi propune sa construiasca 1 milion de locuinte la un pret incepand de la 35.000 de euro. Or sa va spuna ca nu se poate construi la acest pret. In conditiile in care terenul este asigurat de stat si infrastructura este asigurata de stat, nu exista absolut niciun motiv ca antreprenorii din Romania sa nu iasa cu profit atunci cand vor vinde produse la 35.000 de euro.

Intrebati orice antreprenor: astazi, noi platim specula pe terenuri, birocratia si spagile care se dau in primarii si platim ratele bancare, nu doar pe cele pe care noi le avem cand achizitionam acele locuinte, ci si ratele bancare ale investitorului, care este blocat 4 – 5 ani. De aceea platim de 2 ori mai mult. Fiecare roman in acest fel, zidar, dulgher, va avea dreptul sa isi cumpere o locuinta la un pret corect”, a declarat prim-vicepresedintele AUR, Marius Lulea.

 

De ce este realist Planul Simion? Avocatul Gheorghe Piperea explica

Avocatul Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, a raspuns tuturor criticilor care au aparut in spatiul public cu privire la „Planul SIMION”, program prezidential al presedintelui AUR, George Simion. Una dintre criticile cel mai des aparute a fost aceea ca nu poti cumpara un apartament cu 35.000 de euro.

Eurodeputatul AUR a explicat ca „dupa toate calculele, chiar se poate cumpara un apartement cu suma de 35 de mii de euro, cu plata pe loc sau pe credit cu dobanzi subventionate de stat, care va pune la dispozitiei cu titlu de concesiune terenul si utilitatile aferente unor asemenea ansambluri imobiliare. Se poate mai ales pentru ca 90% din materialele de constructie se produc in tara, iar preturile caselor sunt umflate artificial (inclusiv din cauza mitei sau santajului judiciar, risc pe care dezvoltatorul imobiliar il introduce in pret, precum si din cauza dobinzilor bancare triple fata de media europeana)”.

Gheorghe Piperea a completat, facand referire la Planul SIMION, ca „este nevoie de un program national de corectie a contractelor de credit in vederea echilibrarii prestatiilor, mai ales prin refinantarea cu dobanzi subventionate de stat”.

„Pe vremea crizei creditelor in valuta, tari ca Polonia sau Ungaria au avut programe speciale de reechilibrare a contractelor, in cadrul carora statul si-a asumat o treime din costuri, o alta treime fiind pusa in sarcina bancilor. Reamintesc ca administratia Biden a demarat un program de stergere a datoriilor rezultate din creditele de studii, in valoare de maxim 100 de mii de euro per debitor, in favoarea a nu mai putin de 44 de milioane de oameni, cu credite cumulate de peste 1,6 trilioane de dolari”, a declarat europarlamentarul AUR.

Gheorghe Piperea contrazice toti criticii Planului SIMION, spunand ca masurile prevazute in acesta sunt „programe complexe, cu impact pozitiv in economie (mai ales prin crearea de noi locuri de munca si dezghetarea unor ramuri ale economiei stagnante in perioadele de criza), demografie si incredere in viitor. Si poate contribui la atenuarea starii psihologice sumbre care se simte in societatea in care traim, o societate a drepturilor, libertatilor, demnitatii, care nu lasa pe nimeni in urma”.

 

Petrisor Peiu, analist economic, despre Planul lui George Simion: „Este suficient de realist!”

Analistul economic Petrisor Peiu a spus despre Planul Simion, pe care presedintele AUR l-a prezentat saptamana trecuta, ca este cat se poate de actual si suficient de realist.

„Trebuie spus de la inceput ca toate campaniile electorale din Romania de dupa 2004 au fost inundate de zeci si sute de promisiuni facute de partidele principale care, mai apoi, s-au dovedit simple lozinci. Ultimele vin chiar din campaniile din 2019 (alegerile prezidentiale), respectiv din 2020 (alegerile parlamentare).

In 2019, atat Klaus Iohannis, cat si Viorica Dancila, candidatii PNL si PSD, au avut ca punct principal in programele lor tocmai combaterea saraciei, sau, cum plastic spunea doamna Dancila: „sa nu lasam niciun roman in urma”. Iata ca, dupa trei ani de guvernare a PSD, avem, in continuare, cea mai mare pondere a populatiei in risc de saracie din UE.  Cat despre Iohannis, acesta deplangea erodarea puterii de cumparare prin scumpiri, iar mandatul sau ulterior a adus in tara cea mai mare rata a inflatiei din UE”, a spus Petrisor Peiu.

Acesta arata ca „politica noastra din ultimele decenii este un lung sir de promisiuni neonorate”, dar ca asta nu inseamna ca orice promisiune electorala „este doar o vorba si ca nu va fi reapectata”. „Am vrut doar sa arat cat de mult au mintit alegatorii cei care astazi conduc tara si care il acuza pe Simion de nerealism”, a spus Petrisor Peiu.

Planul Simion” cuprinde un program indraznet prin care George Simion isi propune construirea a 100.000 de locuinte pe an pentru romani la un pret standard de 35.000 de euro pentru apartamentele de 50 mp. In momentul de fata, potrivit datelor din industria imobiliara, pretul de constructie medie, doar al cladirii, fara infrastructura si teren, variaza intre 500 si 600 euro/mp suprafata desfasurata. Suprafata utila minima pentru un apartament cu un dormitor, conform Legii Locuintei, este de 52mp. Astfel, pentru un apartament cu 2 camere, pretul vehiculat de candidatul AUR la alegerile prezidentiale este unul fezabil.

(AUR Timis, Patricia Marcut)

Leave a Reply