Universitatea Politehmica Timisoara a oferit promotiei 2024 o ceremonie de neuitat, la 100 de ani de la absolvirea primei generatii de ingineri

Sarbatoare memorabila pentru absolventii promotiei 2024 a Universitatii Politehnica Timisoara! La 100 de ani de la absolvirea primei generatii de ingineri din Timisoara, perioada in care cei peste 140.000 de absolventi au dus prestigiul Politehnicii peste tot in tara si in lume, conducerea celei mai vechi institutii de invatamant superior din Timisoara a oferit promotiei 2024 o ceremonie de neuitat, pentru a le multumi si a le rasplati eforturile depuse in cei 3, 4, sau 6 ani in amfiteatre si laboratoare, la cursuri, seminarii si examene.


Evenimentul a inceput, in data de 30 iunie 2024, in Piata Victoriei, pe platoul din fata Rectoratului UPT, unde peste 1.000 de absolventi, imbracati in robe, insotiti de parinti si prieteni, s-au reunit pentru deja traditionala Parada a Absolventilor. Coloana, acompaniata de formatia SuperChill, s-a indreptat, sub privirile curioase ale trecatorilor, spre Stadionul Stiinta, locul de desfasurare al ceremoniei, moderata anul acesta de cunoscutul Andi Moisescu.

In debutul ceremoniei, dupa intonarea imnului academic al UPT de catre cunoscutul muzician Horia Crisovan, compozitorul acestuia, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a amintit ca „in acest an aniversam, dupa cum bine stiti, 100 de ani de la primul absolvent din vestul Romaniei, in 1924. Nu a fost usor, o mare parte dintre cadrele didactice de atunci isi luasera tezele de doctorat la universitati celebre din Germania, Franta sau Elvetia, iar stacheta era foarte ridicata.

Un alt moment de referinta pentru generatiile universitatii a fost anul 1956, cand Politehnica timisoreana a demonstrat ca a format primii cetateni adevarati. Intr-o Romanie complicata din punct de vedere politic, are loc la Timisoara cea mai mare revolta pur studenteasca.

Atunci, in cantina MV a Politehnicii, peste 2000 de studenti puneau intrebari despre ce se intampla in tara si solicitau autoritatilor o serie de reforme. Un al treilea punct care defineste ce s-a intamplat in primul secol al Politehnicii este Revolutia din 1989, cand studentii, alaturi de toti timisorenii, au facut din Timisoara un simbol al libertatii.

Daca primele generatii au trecut prin numeroase greutati, voi ati trecut printr-o pandemie, cu care nu erati obisnuiti, dar si printr-un 2023 fabulos, anul in care Timisoara a fost Capitala Culturala Europeana, iar campusul UPT a gazduit cele mai multe evenimente culturale din oras.

In ceea ce priveste viitorul, nu va pot spune ce va va rezerva, dar din moment ce ati ajuns aici, v-ati dovedit ambitia, ati invatat in Timisoara, un oras al tolerantei, pe care as vrea sa o duceti cu voi, sa fiti curajosi si sa nu va temeti de esecuri, ci sa invatati din ele. Aveti 100 de generatii in spate, dar voi puteti deveni una de referinta pentru urmatoarea suta”.

Pe scena instalata pe Stadionul Stiinta au urcat apoi reprezentanti ai mediului economic, cu care Universitatea Politehnica Timisoara are, probabil, cea mai buna relatie din invatamantul romanesc. Károly Borbély, CEO Hidroelectrica SA, Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental Romania, Sabin Totorean, Country Senior Officer Nokia Romania, Ligia Ardelean, Country Manager Atos Romania & Bulgaria, Bogdan Vasiliu, Plant Manager DRÄXLMAIER Timisoara, Sinel Galceava, Director Grup Retail BCR, i-au felicitat pe absolventi pentru reusita lor, le-au urat succes in cariera si in viata, amintind ca in lumea de azi, tot mai tehnologizata, aflata intr-o schimbare accelerata, provocarile sunt mari, dar si oportunitatile sunt la fel. Daca sunt curajosi, isi depasesc zona de confort si isi urmeaza visul, succesul va veni cu siguranta.

Paul Stiegelbauer, reprezentantul studentilor in Consiliul de Administratie al UPT, le-a urat proaspetilor absolventi sa-si gaseasca si sa-si scrie, fiecare, propria poveste, iar presedintele Senatului UPT, conf.univ.dr. Liviu Cadariu-Brailoiu, le-a cerut absolventilor sa se ridice in picioare si sa-i aplaude pe parinti si pe profesori.

Au urcat apoi pe scena reprezentantii celor 10 facultati ale Universitatii Politehnica Timisoara, care au multumit profesorilor care i-au ghidat si le-au largit cunoasterii, dar si parintilor, care i-au sustinut mereu, au vorbit despre perioada frumoasa a studentiei, chiar daca a fost o generatie greu incercata, dar care a trecut de toate obstacolele cu capul sus si a ajuns la momentul absolvirii, despre prieteniile legate in perioada studentiei, despre visurile cu care au venit la Politehnica si despre competentele cu care pleaca de aici pentru a-si fauri viitorul si a-si creiona cariera, fiindca Politehnica i-a pentru tot ce ofera viitorul.

Iar pentru a demonstra inca o data ca Universitatea Politehnica Timisoara a incurajat si a rasplatit intotdeauna performanta, conducerea UPT a pastrat traditia instituita in urma cu cativa ani, de evidentiere si recompensare a studentilor exceptionali, care au obtinut media 10 pe tot parcursul studiilor de licenta, prin acordarea, in cadrul Ceremoniei de Absolvire, a unor diplome „Magna Cum Laude”.

In acest an, cinci astfel de diplome au fost acordate „in semn de apreciere pentru rezultatele academice remarcabile, pentru dedicare si consecventa in atingerea standardelor de performanta in activitatea didactica, pe intreg parcursul studiilor universitare de licenta, materializate prin media generala 10 pe toti anii de studiu”, absolventilor Efrem Dragos-Sebastian-Mihaly si Plavat Vlad, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare, specializarea Calculatoare, Andrei Elena si Alevandru Roxana, de la Facultatea de Inginerie Chimica, Biotehnologii si Protectia Mediului, specializarea Ingineria Substantelor Anorganice si Protectia Mediului, si Rares Dobre-Baron, de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, specializarea Tehnologii si Sisteme de Telecomunicatii.

Ca o incununare a Ceremoniei de Absolvire 2024, dar si a intregii perioade de studentie, a urmat un impresionant foc de artificii, iar concertul extraordinar al formatiei The Motans a ridicat in picioare cei aproape 10.000 de spectatori. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

 

Leave a Reply