Salariul minim pe economie creste, incepand de astazi, de la 3 300 de lei, la 3 700 de lei. Masura a fost aprobata, in sedinta de Guvern, la inceputul lunii iunie. Odata cu majorarea salariului minim, angajatii vor primi in plus 284 de lei in mana.
„Cea mai asteptata decizie de azi este cresterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o masura agreata cu partenerii de dialog social, de care beneficiaza peste 1,8 milioane de angajati din Romania. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajatii primesc in plus 284 de lei pe luna”, spunea premierul la acea vreme.
Desi vestea a fost foarte bine primita de angajatii remunerati cu salarii minime, bucuria a fost repede spulberata de o temere cu privire la faptul ca, cei care beneficiaza de tichete de masa, ar fi urmat sa primeasca mai putini bani de la 1 iulie, desi salariul ar fi crescut.
Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (CNIPMMR) au explicat, in nenumarate randuri, ca daca Guvernul majoreaza salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, si creste la 300 de lei suma care nu este impozitata, dar mentine totusi la 4.000 lei pragul salarial pana la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiti angajati sa primeasca salarii mai mici.
Totusi, vineri, Guvernul a decis sa modifice legea astfel incat veniturile sa nu fie afectate. Premierul a anuntat, inaintea sedintei de Guvern, ca tichetele de masa nu vor fi luate in considerare la calcului plafonului de 4.000 de lei.
”Din partea Finantelor vine o modificare a reglementarilor referitoare la aplicarea facilitatilor fiscale in cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masa, respectiv a indemnizatiei de hrana, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei. Astfel, protejam puterea de cumparare a tuturor angajatilor incadrati cu salariul minim pe economie”, a anuntat Marcel Ciolacu.
Ingrijorari au existat si cu privire punctul de amenda, care ar fi urmat sa creasca la 185 de lei, de la 1 iulie, in cazul in care nu ar mai fi fost inghetat. Tot vineri, insa, premierul a declarat ca acesta va fi plafonat. Concret, va ramane la valoarea de 165 de lei, iar amenzile nu vor fi modificate.
„Vom ingheta, astazi, si punctul de amenda, astfel incat acesta sa nu creasca odata cu salariul minim pe economie”, a explicat premierul Ciolacu inaintea sedintei de Guvern.
Din pacate, odata cu cresterea salariului minim pe economie, apar si noi scumpiri in Romania. De exemplu, de la 1 iulie, pe soferi ii asteapta o noua majorare a pretului carburantilor, odata cu cresterea accizelor. Acestia vor plati mai mult cu 40 de bani pentru 1 litru de motorina, iar pentru benzina, vor scoate din buzunar 43 de bani in plus.
Mai exact, pentru un plin de 50 de litri, soferii care vor alimenta cu motorina vor plati in plus 20 de lei, iar cei care au masinile pe benzina, 21 de lei.