UNBR reclama faptul ca noile reglementari in domeniul combaterii spalarii banilor aduc o “grava atingere” secretului profesional al avocatului

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a anuntat ca a transmis Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) punctul sau de vedere cu privire la  proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.


Proiectul pus recent in dezbatere publica prevede, printre altele, modificarea art. 33, alin. (4) dupa cum urmeaza: ”(4) Secretul profesional si secretul bancar la care sunt tinute persoanele prevazute la art. 5, inclusiv cele prevazute prin legi speciale, nu sunt opozabile Oficiului, atat in ceea ce priveste activitatea de analiza, dar si in ceea ce priveste schimbul de informatii la nivel international.” 

De asemenea, se propune abrogarea art. 33, alin. (5), conform caruia avocatii vor aduce la indeplinire dispozitiile legii nr. 129/2019 cu respectarea dispozitiilor privind secretul profesional prevazute de Legea nr. 51/1995.

Fata de aceste aspecte, UNBR a aratat ca propunerile de abrogare a art. 33 alin. (5) si respectiv de modificare a art. 33 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 aduc o grava atingere secretului profesional al avocatului, care constituie un principiu fundamental al profesiei.

Totodata,  contravin paragrafului (9) al Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European si a Consiliului, conform caruia membrii profesiilor independente ar trebui scutiti de la orice obligatie de raportare a informatiilor obtinute fie inainte de o procedura judiciara, in timpul acesteia sau dupa aceasta, fie in cursul evaluarii situatiei juridice a unui client.

Aceste probleme au fost analizate de UNBR inca din luna martie 2024, in sedintele de Comisie permanenta si de Consiliu. UNBR va urmari proiectul la fiecare pas si va continua dialogul cu factorii de decizie. Dupa finalizarea dezbaterii publice, proiectul va urma procedurile de avizare si adoptare de catre Guvern, la finalul carora va fi trimis la Parlament pentru a fi supus dezbaterilor in cele doua camere ale legislativului. (V.E.)

Leave a Reply