Episcopia Husilor regreta “sminteala” creata de cazul fostului episcop Corneliu Barladeanul, condamnat la 8 ani de inchisoare intr-un dosar de viol si alte agresiuni sexuale

Reprezentantii Episcopiei Husilor au transmis, vineri, intr-un comunicat de presa, ca regreta „sminteala” creata in cazul fostului episcop, Corneliu Barladeanul, care a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru viol si alte agresiuni sexuale, alaturi de fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, care a primit o condamnare de 15 ani, transmite Agerpres.


„Intrucat au fost mai multe solicitari din partea presei, privind formularea unui punct de vedere referitor la hotararea de condamnare in prima instanta a fostului episcop Cornel Onila si a numitului Jitaru Sebastian, pronuntata de Curtea de Apel Galati, mentionam ca institutia noastra a luat act de aceasta condamnare, precum si de gravitatea deosebita, sub toate aspectele, a faptelor imorale retinute in sarcina inculpatilor.

Dupa ce va fi emisa o hotarare definitiva in acest caz, forurile prevazute de Statutul si Regulamentele bisericesti sunt abilitate sa ia masurile care se impun. Incepand cu luna august 2017, Episcopia Husilor nu a mai avut niciun fel de legatura canonica cu sus-numitii.

Regretam profund sminteala creata de acest caz, greu de imaginat, precum si comportamentul nedemn fata de persoane nevinovate si aflate in incapacitatea de a se apara, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanta juridica”, se arata in comunicatul postat pe site-ul Episcopiei Husilor.

Reprezentantii episcopiei au mai precizat ca, pana la pronuntarea definitiva in aceasta speta, considera ca gravitatea faptelor este sporita cu atat mai mult cu cat acestea sunt retinute in sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau sa fie, prin excelenta, exemple de moralitate si de respect fata de demnitatea persoanei umane.

„Precizam, inca o data, faptul ca nicio institutie nu poate fi confundata cu o persoana. Orice mentalitate care sustine o asemenea abordare este ilogica si ilegitima. Astfel, Episcopiei Husilor nu i se imputa responsabilitatea pentru faptele penale si imorale retinute in sarcina inculpatilor, ci este considerata, principial, de legiuitor, drept garant, in eventuala insolvabilitate a acestora.

Culpa le revine in mod exclusiv persoanelor in dreptul carora au fost retinute infractiunile, iar Episcopia Husilor are drept de regres impotriva celor in cauza. In spiritul acestor realitati, Episcopia Husilor va contesta indeplinirea conditiilor legale privind atragerea raspunderii solidare, ca parte responsabila civilmente. Ne manifestam profunda compasiune si intelegere fata de persoanele vatamate, constientizand efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de aceasta speta”, mai precizeaza sursa citata.

In comunicat se mentioneaza ca reprezentantii Episcopiei Husilor isi rezerva dreptul de a nu mai comenta pe marginea acestui subiect pana la o decizie finala a instantei.

Fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanul, pe numele de mirean Cornel Onila, trimis in judecata pentru viol si alte agresiuni sexuale, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare, potrivit unei decizii a Curtii de Apel Galati.

Totodata, fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, care a executat anterior o pedeapsa privativa libertate pentru ca l-ar fi santajat pe fostul episcop amenintand ca va face publica o inregistare in care fostul prelat ar fi intretinut raporturi homosexuale cu un elev de la Seminarul Husi, a fost si el condamnat pentru viol si alte agresiuni sexuale la 15 ani de inchisoare.

Sentintele pronuntate joi nu sunt definitive. (V.E.)

Leave a Reply