Regiunea de Vest este cuprinsa in reteaua celor opt centre regionale de dezintoxicare a consumatorilor de droguri, conform proiectului adoptat ieri in Parlament

Parlamentul a adoptat ieri proiectul de lege care prevede infiintarea unor centre regionale de dezintoxicare si recuperare a dependentilor in fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov.


Aceste centre vor functiona sub coordonarea Ministerului Sanatatii si vor fi acreditate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, conform standardelor internationale in domeniul recuperarii persoanelor dependente de droguri.

Acesta este al treilea demers legislativ initiat de PNL din pachetul celor referitoare la combaterea drogurilor si imbunatatirea legislatiei in acest domeniu, primele doua vizand Registrul traficantilor de droguri si Legea 2 Mai.

Centrele mari urbane se afla in epicentrul acestui fenomen periculos, iar infiintarea acestei retele de opt centre regionale va avea in vedere exact modul in care se dezvolta fenomenul in plan real. Centrele regionale de dezintoxicare vor raspunde unei nevoi reale, intr-un context in care infrastructura pentru tratarea dependentei de droguri in Romania este inexistenta, o situatie de inadaptare a serviciilor medicale si sociale la care autoritatile publice sunt chemate sa raspunda cu solutii practice.

PNL Timis sustine implicarea autoritatilor locale, prin Consiliul Local al Municipiului Timisoara cat si Consiliul Judetean Timis, institutii care pot sa propuna o linie de cofinantare necesara pentru ca un astfel de centru sa fie infiintat in Timisoara ori intr-o alta localitate din Timis.

Propunem ca aceasta initiativa sa fie avansata cu prioritate spre dezbatere publica si decizie in aceste consilii, avand in vedere ca legea adoptata de Parlament prevede ca pentru constructia, infiintarea si functionarea centrelor se aloca sume de investitii si de functionare in proportie egala, 50% din bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii, si 50% din bugetele autoritatilor publice interesate, dar si din fonduri din programe de finantare europene. (PNL Timis)

 

Leave a Reply